fbpx

7 tips om beter voor jezelf te zorgen

Wow! Wat kunnen soms toch streng zijn voor onszelf. En geloof mij, daar betrap ik mezelf natuurlijk ook wel eens op.

Beter voor jezelf zorgen is iets wat in deze tijd vaak genoeg wordt gezegd. Zo’n 50 jaar geleden hoefde je daar echt niet mee aan te komen.

Sommigen krijgen er nog steeds ‘jeuk’ van. Maar soft is het allerminst. Zoals we in het vliegtuig instructies krijgen om bij calamiteiten eerst zelf het zuurstofmasker te pakken, voordat je de ander kunt helpen, geldt dat in het dagelijks leven ook.

In de huidige tijd wordt er van alles van ons verwacht en zelf dragen we ook een steentje bij aan die verwachtingenlat. We hebben allerlei rollen en alles moet ons even goed afgaan. Van sporter, tot de beste luisteraar, vriend/vriendin, gezellige feestneus, harde werker, liefdevolle partner en/of ouder, behulpzame zoon/dochter enzovoort.

 

7 tips om iedere dag aandacht aan jezelf te besteden:

  1. Wees eens bloedeerlijk naar jezelf. Hoe vaak doe je, waarvan je zegt dat je het niet wilt? Of waarvan je tegen anderen zegt wat ze zouden moeten doen, maar zelf niet doet?
  2. Wees je eigen beste vriend/vriendin. Zou je dan de dingen zeggen die je wel tegen jezelf zegt als je moe bent, geen zin hebt, een fout maakt. En vul maar aan.
  3. Maak vandaag een bewuste keuze wat je wel gaat doen voor jezelf. Kies één ding en doe dit met aandacht en plezier. Als er tijd over is, kijk dan of je nog iets gaat doen.
  4. Accepteer jezelf zoals je bent. Vechten, ontkennen, vermijden hoe je denkt, voelt, reageert je doet jezelf er gewoon geen plezier mee. Accepteer dat het op dit moment zo is.
  5. Sta op de dag (bv tijdens je werkzaamheden) eens stil bij hoe je je voelt. Wees eerlijk. Waar heb je behoefte aan en wat kun je zelf doen om dit te veranderen: Wil je je tempo veranderen, je uitspreken, heb je even een pauze nodig en wil je bijvoorbeeld tijdens de lunch naar buiten om op te laden.
  6. Geef jezelf eens een schouderklopje. Bijvoorbeeld voor hoe leuk je eruit ziet vandaag of omdat je begonnen bent met sporten, gezond eten of een succesdagboek bent begonnen. Of voor dit moment omdat je er voor kiest om aandacht aan jezelf te geven. Ook voor de kleine dingen die lekker gaan en je totaal over het hoofd lijkt te zien.
  7. ‘Nee’ is ook een antwoord. Hoe moeilijk het soms ook lijkt. Wat ook kan: ‘ja’-zeggen-onder- voorwaarden. Dan zeg je het niet vanuit een automatisme, maar neem je ook jou behoefte erin mee!

 

Iedere dag een nieuwe tip inzetten, het kan je week zomaar anders maken.

Veel plezier met deze selfcare!

 

 

Herken je dit of wil je reageren? Heb je hier vaker aan gewerkt en heb je het gevoel niet verder te komen? Stuur gerust een mail naar: info@zwaardcoaching.nl .

Nicolette

 

Ik ben Nicolette Zwaard (1972). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspireren en tips geven, zodat je keuzes maakt,  je plek inneemt waar je tot je recht komt en zo rust kunt krijgen in je hoofd en lijf. Een plek waarbij je aandacht hebt voor jezelf en verbinding met anderen.

Met veel plezier ben ik werkzaam in mijn praktijk in Apeldoorn en werk ik ook buiten in de natuur.  Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor de Inspiratie Nieuwsbrief. Of volg mij op LinkedinInstagram of Facebook.

 

Call Now Button