fbpx

Aandacht voor sterke punten

Iedereen heeft zijn sterke punten en zwakke; zeker het is een cliché om zo te beginnen. En toch: Als we het hebben over ontwikkelen en trainen, dan lijkt het wel dat de meeste mensen zich concentreren op hun zwakke kanten. Er wordt geredeneerd dat zij daardoor niet succesvol kunnen zijn. Dat daardoor kansen aan hun voorbij gaan etc. Het goede nieuws is: voor succes zijn de meeste zwakke kanten van ondergeschikt belang.

 

Er heeft namelijk nog nooit iemand promotie gemaakt enkel en alleen doordat hij zijn zwakheden van zich afgeworpen heeft. Niet de zwakke punten, die je steeds maar weer bezig houden, geven je voldoening en succes, maar juist je sterke en positieve punten. Als je een zwak punt geëlimineerd hebt, wat heb je dan bereikt? Niets, behalve het feit dat je dit zwakke punt niet meer hebt. Al je aandacht en energie is gefixeerd (geweest) op dat wat in jouw ogen niet klopte. Je hebt daardoor niet meer succes of andere mogelijkheden verworven. Je blijft net zolang een doorsnee persoon tot dat je je sterke punten verder hebt ontwikkeld.

 

Het is het beste om je zwakke punten als een kans te zien om een nieuwe weg in te slaan en met mensen samen te werken, die juist op dat gebied hun sterke punten hebben.

Dan heb je aandacht en ruimte om je verder te concentreren op je sterke punten. Concentreer je daar op en bouw deze uit. Zoek op jouw gebied naar mensen die jouw sterke kanten kunnen trainen. Sluit je bij hen aan en laat je door hen inspireren!

 

Vergelijken met anderen

Hoe vaak gebeurt het dat je het gedrag van anderen ervaart en er direct iets van vindt. Regelmatig vinden we dan niet zo maar iets van die ander maar we vergelijken het met wat we zelf zouden doen. We vergelijken ons met anderen in de hoop er zelf ‘beter vanaf te komen’.

In werkelijkheid stellen we bij dit vergelijk meestal vast dat we beter of slechter zijn dan anderen. Op het moment dat we ons realiseren dat de uitkomst zowel beter als slechter is, helpt dit ons niet echt. Zodra we vaststellen dat we beter zijn dan anderen, dan zien we onszelf over het algemeen als succesvol. Daarbij is de door ons gebruikte maatstaf zeer twijfelachtig. Mogelijkerwijs hebben we anderen geremd in hun ontwikkeling. In dat geval verstoppen we ons achter de ‘mislukking’ van anderen. Maar ook als we er bij een vergelijking negatief uitkomen, is dat weinig behulpzaam. We zullen altijd mensen vinden die ons op bepaalde gebieden overtreffen. In dat geval is het mogelijk dat we moed en zelfvertrouwen verliezen.

Wie zich daarentegen op zichzelf concentreert, erkent zijn unieke karakter een vergelijk is daarom niet zinvol en ook niet mogelijk. het is beter dat wij onszelf naar onze eigen maatstaven beoordelen. We moeten ons met de persoon meten die we zouden kunnen zijn.

 

Jouw unieke plek

Niemand is zoals jij bent. Niemand kan en zal precies die taken vervullen, die alleen jij op jouw eigen manier kunt vervullen. Het komt daarbij aan op je persoonlijke ervaringen en de mix van je vaardigheden. Mogelijk zeg je nu: ‘maar wat ik tot nu toe gedaan heb, hadden anderen ook gekund.’ Ten eerste is dit zeer onwaarschijnlijk. Maar iets ander is nog veel belangrijker: JIJ hebt het gedaan! Jij en niemand anders. En zo zal het ook in de toekomst gaan. Jouw plaats kan door niemand anders ingenomen worden. Hoe minder je jezelf met anderen vergelijkt en je alleen op jezelf concentreert, des te meer herken je je eigen unieke karakter en de voordelen die je hebt. Wens jezelf nooit de sterke punten van andere mensen toe, maar bouw je eigen sterke punten uit! Uiteindelijk voel je door het vergelijken van jezelf met anderen vaak afgunst en jaloezie.

 

Gezonde grenzen

Bij het trainen en uitbouwen van je sterke kanten komt het aan op het tonen van discipline. De discipline om door te gaan en je niet te laten ontmoedigen. Doorgaan met het aangaan van overtuigingen die je klein en ‘in stilstand’ houden. Doorgaan met oefenen, uitproberen, feedback vragen en verbeterpunten ook weer uit proberen. Kleine stapjes maken, helpen je om de moed erin te houden en het gevoel te ontwikkelen dat vooruitgang haalbaar is.

Aan de andere kant is discipline ook nodig om de stapjes idioot klein te maken én om op tijd te stoppen. Juist de doorzetters onder ons hebben de meeste moeite met dit laatste. Stoppen voordat je over je grenzen gaat is een hele uitdaging. En toch is het goed om te ervaren dat je daardoor nog energie over hebt. Dat het oefenen en nieuwe dingen oppakken je goed afgaan. Dus bij de discipline om op tijd te stoppen, past ook de discipline om terug te kijken op wat je allemaal gedaan hebt en wat er allemaal goed gegaan is vandaag. Zo heb je voldoende energie en vertrouwen om morgen te herhalen waar je mee bezig bent en vervolgens een volgende stapje te kunnen maken!

 

Herken je dit of wil je reageren?

Heb je hier vaker aan gewerkt en heb je het gevoel niet verder te komen? Stuur gerust een mail naar: info@zwaardcoaching.nl .

Nicolette

 

Ik ben Nicolette Zwaard (1972). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspireren en tips geven, zodat je keuzes maakt,  je plek inneemt waar je tot je recht komt en zo rust kunt krijgen in je hoofd en lijf. Een plek waarbij je aandacht hebt voor jezelf en verbinding met anderen.

Met veel plezier ben ik werkzaam in mijn praktijk in Apeldoorn en werk ik ook buiten in de natuur.  Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor de Inspiratie Nieuwsbrief. Of volg mij op LinkedinInstagram of Facebook.

 

Call Now Button