fbpx

Bij twijfel niet inhalen!?

De klanten die bij mij komen, hebben nog wel eens te maken met vragen over zelfvertrouwen. Hierbij komen o.a. gevoelens van twijfel kijken.

 

Zo is het wel eens voorgekomen dat een klant bij mij kwam en heel graag wilde werken aan de coachvraag. Alles wat nodig was werd afgestemd zo leek het. En toch was er voor de start van het traject ineens die twijfel. Twijfel aangeboord door gevraagde en ongevraagde adviezen van derden.

 

Bij het aangaan van een traject is het heel belangrijk dat er vertrouwen is. Vertrouwen dat je het traject aankunt en je ervoor wilt inzetten. En vertrouwen in mij als coach. En uiteraard geldt dat ook andersom. Als dit vertrouwen er is dan kan het coachtraject van start gaan. Anders niet.

 

Bij twijfel niet inhalen!, adviseerde mijn leidinggevende destijds bij mijn eerste baan op het moment dat er een dilemma voor lag. Ik kan het mij nog goed herinneren.
Ik heb gemerkt dat dat in sommige situaties een goede suggestie is. Even aankijken waar het naar toe gaat en dan opnieuw je keuze overwegen.

 

Wat nu als twijfel dagelijkse kost wordt, waardoor je niet meer vooruit komt. Geldt het dan nog, bij twijfel niet inhalen?
Wat ik bij sommige van mijn klanten merk, is dat de twijfel kan toeslaan op cruciale momenten. Bij heel belangrijke stappen die ze eerder zeiden absoluut te willen aangaan. En dan, jawel dan ineens komt weer die twijfel terug. En wat zie je de twijfelaar dan doen? Soms niets. Soms onrustig en nerveus worden. Dan weer veelvuldig met anderen bespreken hoe die er over denkt.

 

En dit laatste lijkt een heerlijke oplossing. Want er is altijd wel iemand bereidt om advies te geven. ‘Weet je wat jij zou moeten doen?’. Bevestiging zoeken bij anderen, waardoor je even van de verantwoordelijkheid verlost lijkt dat jij over je eigen leven gaat. Met dit advies op zak, raakt de twijfelaar soms nog verder van huis. Want de adviseur praat nu eenmaal vanuit zichzelf. Vanuit zijn beeld over zichzelf en wat dan handig zou kunnen zijn.

 

Is raad vragen dan niet goed?
Jazeker kan dit helpend zijn. Wat voor mij prettig werkt is het gegeven advies vervolgens te wegen. Zodat ik weer kan ervaren of het bij mij past. Of het mij dichterbij brengt bij dat wat ik wil bereiken. En zo niet, dan bedank ik voor het inzicht en leg ik het advies dan naast me neer.

Het hervinden van het contact met mezelf en mijn verlangen is hierin cruciaal. Wat wilde ik nu ook weer zo graag. Door even terug te stappen en daar mijn rust in te vinden, vind ik ook mijn antwoord. Zonder twijfel.

 

Dat kan ook betekenen dat ik dan moed moet verzamelen, zodat ik juist datgene ga doen wat mij verder brengt. Zodat ik ga doen wat mij echt te doen staat. En dit niet langer vermijd.

 

Het hervinden van het contact met jezelf in de chaos van mogelijkheden, is hier de sleutel. Doe je dit niet, dan raak je gevangen in je eigen thema.

 

Ben je iemand of ken je iemand die ook bezig gehouden wordt door twijfel? Wil je weer duidelijke keuzes maken en je stevig voelen? Bel of mail dan voor een kennismaking.

Call Now Button