fbpx

Bijleren of afleren als leidinggevende

Ik herinner mij nog goed, de periode dat ik intern door mocht groeien tot leidinggevende!

Ik had er veel zin in, handen uit de mouwen en aan de slag. Wel had ik het gevoel dat ik ook nog van alles moest leren. Maar toen begon het pas!
Waar ik mij niet van bewust was ….  dat ik om te beginnen van alles áf moest leren. Gewoon doorgaan met wat ik deed en dan leidinggeven erbij doen, dat werd hem niet.

 

Na verloop van tijd merkte ik dat er iets anders nodig was, wilde ik mijn plek echt in gaan nemen. Als ik mijn team de ruimte wilde geven om te ontwikkelen, dan zou dit als eerste iets van mij vragen in mijn houding en gedrag.

 

Het betekende dat ik veel van wat ik tot dan toe had gedaan en laten zien – juist om op deze plek te komen – vanaf nu niet meer zou moeten laten zien. Maar ook dat ik dingen los zou moeten laten om toe te kunnen komen aan de activiteiten die mijn team en de organisatie verder zou kunnen brengen. Het ging niet meer om voornamelijk de inhoud, maar over zoveel meer daaromheen. Bewuster worden van mezelf, mijn houding en gedrag en het effect hiervan op anderen daar ging het om.

 

Jij als manager/ teamlead

Regelmatig kom ik deze zoektocht ook tegen bij jonge managers die nu de stap hebben gemaakt naar leidinggevende/ teamlead. Met groot enthousiasme, grootse plannen voor verandering, springen ze nog wel eens op de barricade. Verbaasd over de weerstand in het team beginnen ze te duwen om na verloop van tijd wat minder geïnspireerd te raken. Met als onderliggend gevoel: ‘Zo is het allemaal niet vol te houden.’

Het leren en afleren voor jou als leidinggevende zit hem in diverse onderwerpen. Om maar een paar voorbeelden te noemen:

 • Overtuigingen en patronen
 • Je presence: je eigen aanwezigheid (de manier waarop, je energie, opmerkzaamheid)
 • Verbinding
 • Communicatie en inspiratie
 • Vertrouwen en veiligheid
 • Ruimte geven en innemen van je plek
 • Kunnen volgen en navolgbaar zijn
 • Duidelijkheid
 • Controle, ondersteunen en loslaten
 • Weerstand en sabotage
 • Kwetsbaarheid en betrokkenheid
 • Het niveau van belangen
 • Keuzes

 

Vanuit mijn ervaring als leidinggevende kan ik je absoluut aanraden: word je zo snel mogelijk bewust van wie jij bent als leider. En organiseer een spiegel om te ervaren wat je mag afleren en wat er nog te leren valt. Zo groei je met plezier en in balans!

 

Meer weten over deze onderwerpen van managementcoaching? Neem vrijblijvend contact op.

 

 

Herken je dit of wil je reageren?

Heb je hier vaker aan gewerkt en heb je het gevoel niet verder te komen? Stuur gerust een mail naar: info@zwaardcoaching.nl .

Nicolette

Ik ben Nicolette Zwaard (1972). Lifecoach en Stress & Burn-out coach 

Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspireren en tips geven, zodat je keuzes maakt,  je plek inneemt waar je tot je recht komt en zo rust kunt krijgen in je hoofd en lijf. Een plek waarbij je aandacht hebt voor jezelf en verbinding met anderen.

Met veel plezier ben ik werkzaam in mijn praktijk in Apeldoorn en werk ik ook buiten in de natuur.  Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor de Inspiratie Nieuwsbrief. Of volg mij op Linkedin.

Call Now Button