fbpx
bore-out

Bore-out

bore-outEerder heb ik geschreven over signalen van stress. Signalen in gedrag, fysieke of emotionele signalen die je zelf of je omgeving opmerkt en die aangeven dat je je grenzen overschreden hebben. Als je deze signalen lang genoeg negeert is het mogelijk dat een burn-out op de loer ligt.

 

Echter, er bestaat niet alleen zoiets als een burn-out, ook een bore-out wint aan bekendheid. Onderzoek naar bore-out wordt o.a. gedaan aan de Universiteit van Utrecht. De symptonen van een bore-out zijn grotendeels gelijk aan die van een burn-out. Dat maakt het zo verwarrend.

 

Kort samengevat is het verschil tussen een burn-out en bore-out

Als iemand aan een burn-out lijdt, is diegene gestrest, heeft te veel werk, offert zichzelf op voor het werk en/of in privé tot hij/zij er onderdoor gaat.

Mensen die getroffen worden door een bore-out kennen het woord ‘stress’ niet. Zij hoeven absoluut niet het uiterste te geven op hun werk. Het is eerder zo dat ze niet weten wat ze moeten doen.

 

Wat is een bore-out

Een bore-out heeft het woord ‘to bore’ in zich: zich vervelen. We hebben het dan niet over incidentele, tijdelijk maar chronische verveling, waaraan iemand niet of nauwelijks kan ontsnappen. Net zo lang tot ze zich zo ver heeft eengemaakt met de persoon dat die er wanhopig en zelfs fysiek en psychisch ziek van wordt en zijn gedrag erdoor verandert.

Allerlei situaties kunnen tot een bore-out leiden. Bijvoorbeeld het vroegere lopendebandwerk, langdurige werkloosheid, (te) vroege pensionering, hoogbegaafdheid, onder je niveau werken, repeterende werkzaamheden, bezigheden niet boeiend of interessant vinden, nauwelijks de gelegenheid hebben om eigen keuzes te maken.

Echter niet iedereen in die situatie raakt bore-out. Het is de wisselwerking tussen de persoon en de situatie die tot bore-out kan leiden.

 

Vijf algemene gevoelens die een rol (kunnen) spelen bij verveling op het werk

  1. Hoe iemand de voorbijgaande tijd ervaart.
  2. Het fenomeen ‘zich verveeld voelen’.
  3. Gevoelens van rusteloosheid en niet weten wat te doen.
  4. Nadenken over dingen die niet met het werk te maken hebben.
  5. De neiging om dingen te doen die niet bij het werk horen.

 

Symptomen op het werk

Hoewel er meerdere symptomen zijn die kunnen wijzen op een bore-out, beperk ik mij hier tot voorbeelden van een aantal op werk gerelateerde symptomen. De fysieke en psychische

  • De strijd aangaan

Dat iemand van binnen gefrustreerd, rusteloos en boos wordt, is natuurlijk van invloed op hoe hij met zijn werkgever en collega’s omgaat. Het korte lontje dat hiervan aan de buitenkant het gevolg kan zijn, maakt dat hij vaak geprikkeld reageert en er snel misverstanden en ruzies ontstaan met alle gevolgen van dien. Niet alleen het werk zelf vindt hij/zij irritant en vervelend, dat gevoel straalt hij/zij ook uit naar de omgeving.

  • Concentratie

Hij/zij wordt trager, vergeet dingen, wordt verstrooid, is met zijn/haar aandacht niet voldoende bij het werk en gaat dagdromen.

  • Afleiding

Hij/zij houdt zich bezig met zaken die niets met het werk te maken hebben of met privé aangelegenheden (telefoneren, vakantie plannen, privé mail bestuderen) of loopt maar wat doelloos rond of de anderen van het werk af te houden.

  • Uitstelgedrag

Klussen waar iemand zich niet kan zetten, worden eindeloos vooruitgeschoven, ook in de privé situatie.

  • Cynisch en negatief

Doordat iemands kwaliteiten en talenten onvoldoende worden aangesproken gaat dit ten koste van het zelfvertrouwen en gevoel voor eigenwaarde. Hierdoor kan het gebeuren dat hij/zij zich cynisch en negatief gaat voelen en zorgt dat iemand ook makkelijk reageert op anderen. Een laag zelfgevoel kan er voor zorgen dat hij /zij zich voortdurend aangevallen voelt  en steeds in de verdediging is.

 

Het komt waarschijnlijk nooit voor dat iemand al deze symptomen tegelijk vertoont. Welke symptomen iemand krijgt zal voor een deel ook afhankelijk zijn van waar iemand voor die tijd ook al gevoelig voor was.

 

Verveeld en niet lekker in je vel? Misschien tijd om serieus stil te staan bij wat er mist. Ook nu geldt voorkomen is beter. Dus besteed preventief aandacht de symptomen.

Lees verder over: afleidende vormen en toch signalen van stress

 

 

Herken je dit of wil je reageren? Heb je hier vaker aan gewerkt en heb je het gevoel niet verder te komen? Stuur gerust een mail naar: info@zwaardcoaching.nl .

Nicolette

 

Ik ben Nicolette Zwaard (1972). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspireren en tips geven, zodat je keuzes maakt,  je plek inneemt waar je tot je recht komt en zo rust kunt krijgen in je hoofd en lijf. Een plek waarbij je aandacht hebt voor jezelf en verbinding met anderen.

Met veel plezier ben ik werkzaam in mijn praktijk in Apeldoorn en werk ik ook buiten in de natuur.  Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor de Inspiratie Nieuwsbrief. Of volg mij op LinkedinInstagram of Facebook.

 

Call Now Button