fbpx

De ander onderbreken

De ander onderbreken, komt in privé en zakelijke omstandigheden regelmatig voor. Spring jij er in een gesprek graag tussen, midden in de zin van een ander?  Maak je het verhaal van je partner af omdat je denkt het beter te weten of van mening bent dat jij het grappiger vertelt?

 

Vergelijk het eens met het volgende. Als een geit begint te bokken, geeft hij daarmee duidelijk de boodschap dat je uit de weg moet gaan. Dat is bij interruptie niet anders. Als de ander je onderbreekt en het gesprek overneemt, is er geen sprake van een gelijkwaardige uitwisseling van informatie. De ander duwt je uit de weg en zet jouw bijdrage aan de conversatie op een zijspoor. Daarbij is het niet eens perse de bedoeling dat de ander in het middelpunt van de belangstelling komt te staan. Het is eerder een poging om zeggenschap te hebben over wat jij te zeggen hebt, vaak omdat het hen op de een of andere wijze dwarszit dat ze niet volledig zeggenschap hebben over jou.

 

Afkappen

Iemand afkappen is een manier om de ander te kleineren. Dat gebeurt vaak tussen partners onderling, uit angst dat de ander iets zal zeggen waar men het niet mee eens is. Dat is ook een manier om macht uit te oefenen. Het geeft aan dat het zowel aan respect als vertrouwen in de partner ontbreekt. De boodschap is: als je het niet op mijn manier zegt, zal ik ervoor zorgen dat je het helemaal niet zegt.

 

Grenzen

Iemand die als kind gezond is en stabiliteit, gezondheid en vertrouwen ondervindt, ontwikkelt gezonde grenzen. Dat stelt je in staat om te zeggen: ‘Nee, houd daar eens mee op, alsjeblieft.’ Als je zelf geen duidelijke grenzen hebt, kun je de grenzen van de ander niet respecteren. Dan ga je heen en weer tussen heel starre grenzen en een totale afwezigheid van grenzen. Je bent afhankelijk van anderen om een goed gevoel over jezelf te hebben. Wanneer je je eigen grenzen niet kunt aangeven, probeer je zo veel mogelijk met anderen samen te smelten om je veilig te voelen en de leegte die je voelt te vullen. Je wilt voldoende zijn of voldoen en zoekt dat gevoel bij alles en iedereen.

 

Aandacht voor je eigen grenzen doe je vanuit een gezond gevoel van eigenwaarde en geeft tegelijkertijd een gezond gevoel van eigenwaarde. Je handelt vanuit respect voor jezelf en de ander, zonder de behoefte aan macht of controle.

 

Herkenbaar? Maak je grens voor jezelf duidelijk en ga op een milde manier hiermee aan de slag. Iedere kleine stap zul je merken.

 

 

Herken je dit of wil je reageren? Heb je hier vaker aan gewerkt en heb je het gevoel niet verder te komen? Stuur gerust een mail naar: info@zwaardcoaching.nl .

Nicolette

 

Ik ben Nicolette Zwaard (1972). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspireren en tips geven, zodat je keuzes maakt,  je plek inneemt waar je tot je recht komt en zo rust kunt krijgen in je hoofd en lijf. Een plek waarbij je aandacht hebt voor jezelf en verbinding met anderen.

Met veel plezier ben ik werkzaam in mijn praktijk in Apeldoorn en werk ik ook buiten in de natuur.  Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor de Inspiratie Nieuwsbrief. Of volg mij op LinkedinInstagram of Facebook.

 

Call Now Button