fbpx
batterij burn-out

De sleutel tijdens én na een burn-out

Een burn-out brengt je tot stilstand, letterlijk en figuurlijk. Alsof de batterij er uitgetrokken wordt om weer te kunnen opladen. In dit artikel gaan we in op de sleutel voor herstel van een burn-out en het voorkomen ervan. 

 

Lichaam wil stoppen, hoofd gaat maar door

In een wereld waarin we continu ‘aan’ staan, is het moeilijk om vaart te minderen. Dit heeft te maken met gewoontes, met aangeleerde ideeën en met de aard van het beestje. Ontspanning komt vaak op de laatste plaats. Er zijn mensen die beweren dat als je niet hard werkt, je ook niet krijgt wat je wilt. Maar dat is natuurlijk een ‘oude’ overtuiging. Het gaat uiteindelijk om de kwaliteit van leven. Als je alles met liefde en plezier doet, komt het leven jou vanzelf tegemoet.

We gaan maar door, zonder even stil te staan, zonder momenten van rust. Totdat we noodgedwongen moeten stoppen door een ziekte of een burn-out. Als je in een burn-out terechtkomt, is het heel lastig om jezelf over te geven aan wat er is. Je staat namelijk nog steeds ‘aan’. Je motortje loopt nog. En als je lichaam zegt dat jij moet stoppen, wil je hoofd daar niet aan geloven.

 

De controle kwijt

Jouw lichaam is zo intelligent dat het weet wanneer de rem erop moet. In de eerste weken, of maanden, verkeer je nog steeds in een staat van ‘doen. Je bent continu in strijd met jezelf over doorgaan of rust nemen. Je krijgt het gevoel te falen of zwak te zijn, terwijl niets minder waar is. Je bent juist ongelooflijk sterk geweest door het zo lang vol te houden én het zo ver te laten komen dat jouw lichaam moest ingrijpen. Je hebt al die tijd een vechtersmentaliteit gehad. Je moest doorgaan van jezelf en wilde niet toegeven aan rust.

Nu schieten er allerlei gedachten door je hoofd. Je geeft jezelf de schuld en probeert te snappen wat er met je aan de hand is. Alles en iedereen voelt als teveel en helder nadenken is er niet meer bij. Huilen om niets, paniekaanvallen, depressie, onmacht en andere gevoelens en emoties die loskomen. Een beerput aan verdriet, boosheid en frustratie gaat open. Ondertussen voel jij je machteloos en probeer je de controle terug te krijgen. Maar dat is het nou juist: je bent de controle kwijt. Over jezelf, je emoties, je gevoelens, je leven, alles…

 

Het gevecht opnieuw aangaan

Als je in een burn-out terechtkomt, ga je opnieuw het gevecht aan. Je bent in gevecht met jezelf en met de situatie die je niet kunt accepteren. Omdat je nog ‘aan’ staat, weet je niet hoe je moet reageren en handelen. Al die jaren heb je iets op een bepaalde manier gedaan en nu moet je dat zomaar opgeven? Zomaar toegeven aan alles wat je overkomt? Zomaar accepteren dat je lichaam niet meer wil? Het verdriet, de frustratie en boosheid die naar boven komen, toelaten? Een deel van jou wil dat niet en weet ook helemaal niet hoe dat moet, want je hebt altijd alles zo mooi weggestopt.

Een ander deel gaat vechten tegen alles wat zich aandient. Hoezo moet je opgeven? Hoezo voelt alles zo? De eerste maanden zijn je lichaam en hoofd nog zo ingesteld op doen en gaan, dat het moeilijk is om werkelijk te ontspannen. Zeker met alle emoties die erbij komen kijken: emoties die je lang niet gevoeld hebt of hebt willen voelen. Je krijgt lichamelijke klachten waarvan je niet wist dat ze bestonden. Je voelt dat je het doel in je leven volledig bent kwijtgeraakt en probeert een weg te vinden in het hele proces dat jou hier bracht.

 

Een burn-out zet je stil

Als je een burn-out krijgt, word je stilgezet. Alsof de batterij er uitgetrokken wordt om weer te kunnen opladen. Maar je hoofd draait nog steeds op volle toeren. Het is de bedoeling dat je langzamer gaat leven. Het is de bedoeling van een burn-out om de stekker eruit te halen, zodat je terugkomt bij jezelf. Uit je hoofd en naar je hart, wat al heel lang moet gebeuren.

Het is de bedoeling dat je weer gaat luisteren naar de behoeftes van je lichaam, en dus niet de signalen negeert, zoals je al die jaren hebt gedaan. Het is de bedoeling dat je gaat nadenken over het leven en gaat kijken en vooral voelen of dit wel de weg is die je wilt blijven gaan. Misschien zijn er liefdevollere alternatieven. Het is de bedoeling dat je weer gaat leren leven vanuit het hart, want daar gebeuren de mooiste dingen en komen de mooiste creaties tot stand. Alleen in rust kun je jouw leven overzien en komen er vanzelf oplossingen. Alleen in rust kan je creativiteit weer vloeien, die jou zoveel kan en zal brengen.

Dat betekent dat de rust je ook helpt als je weer volledig hersteld bent van een burn-out. Wat je hebt meegemaakt is vooral waardevol als je je aanpak voor de toekomst aanpast, zodat je niet in dezelfde valkuil hoeft te belanden. De schreeuw van je lichaam om nu werkelijk te gaan doen wat nodig is, heeft gezorgd dat je stil kwam te staan. Nu eerder luisteren naar signalen en daar je tempo, wilskracht en keuzes op aanpassen is de winst voor de toekomst.

 

Rust brengt je heel ver

Het is belangrijk om een balans te vinden in je leven, zodat jij jezelf niet weer voorbijloopt. Rust brengt je misschien wel verder dan altijd maar ‘aan’ staan. Rust en luisteren naar je lichaam zijn zo waardevol, de sleutel om dicht bij jezelf te blijven en een burn-out nooit meer te hoeven meemaken. Velen denken dat je alleen maar dingen zult bereiken als je er hard voor werkt. Maar vervolgens komen ze er op latere leeftijd achter dat ze hun kostbare tijd verspild hebben aan dingen die er eigenlijk weinig toe doen. Het gaat niet altijd om geld en werken; het gaat om tijd maken voor jezelf, je gezin, je vrienden… We vergeten vaak dat bewust rust creëren ervoor zorgt dat je van het leven kunt genieten op elk moment, op elke dag.

 

Rust helpt om te relativeren, te genieten, te ontspannen en er volledig te zijn, zonder dat het leven aan jou voorbijgaat. Rust helpt je lichaam om te luisteren naar de behoeftes die zich aandienen. Ook helpt het je om meer vanuit spontaniteit te leven, in plaats van te voldoen aan verplichtingen en verwachtingen. Spontaniteit die je leven meer vervulling zal geven, omdat elk moment een verrassing is.

 

 

Herken je dit of wil je reageren?

Heb je hier vaker aan gewerkt en heb je het gevoel niet verder te komen? Stuur gerust een mail naar: info@zwaardcoaching.nl .

Nicolette

Ik ben Nicolette Zwaard (1972). Lifecoach en Stress & Burn-out coach (CSR-Methode)

Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspireren en tips geven, zodat je keuzes maakt,  je plek inneemt waar je tot je recht komt en zo rust kunt krijgen in je hoofd en lijf. Een plek waarbij je aandacht hebt voor jezelf en verbinding met anderen.

Met veel plezier ben ik werkzaam in mijn praktijk in Apeldoorn en werk ik ook buiten in de natuur.  Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor de Inspiratie Nieuwsbrief. Of volg mij op Linkedin.

Call Now Button