fbpx

Dit is wat je allergie je vertelt

kernkwadranten

Allergie, korte lontjes, te veel van het goede het gebeurt ons allemaal.

Nu we al wat langere tijd uitgedaagd zijn, zien we irritaties soms in een splitsecond ontstaan. We kunnen er veel woorden aan vuil maken, maar we hebben het allemaal wel eens. Je hoort een vriend of collega iets zeggen en dan gebeurt het meteen: JEUK!, vlekken in je nek, nekharen overeind, irritatie, gevoel van wegwezen!

Ik heb dat bijvoorbeeld bij mensen die ik vriendschappelijk ontmoet en die aldoor blijven doorbabbelen. Over van alles en nog wat, heel gedetailleerd. En vooral over zichzelf. En in zo’n gesprek komt er dan nooit een moment om verder te informeren: ‘Goh en hoe is het nu met jou?’

Op dit soort momenten lekt bij mij de energie weg en langzaam maar zeker luister ik ook niet meer naar wat er allemaal gezegd wordt. Het enige wat als een razende door mij heengaat is: ‘Hoe stop ik dit gesprek op een nette manier!!’

Deze momenten waarop je zo’n gevoel van ‘too much’ ervaart, hebben te maken met je eigen kwaliteiten, valkuilen en ontwikkelpunten. Dat maakt een moment van allergie (of potentieel conflict) ook weer interessant om tja… te leren over jezelf!

Wat zegt zo’n gevoel van allergie nu eigenlijk over jezelf?

 

Kernkwadranten van Daniel Ofman

De kernkwadrant methode (Daniel Ofman) is een manier om je sterke en zwakke punten te benoemen. De methode is ook goed toepasbaar om conflicten inzichtelijk te maken.

Om goed te kunnen functioneren is zelfkennis een noodzakelijke voorwaarde. Zelfkennis houdt onder andere in dat je weet waar je goed in bent en wat je kwaliteiten zijn. Naast zicht op positieve kwaliteiten is het ook belangrijk om zicht te hebben op vervormingen van je positieve kwaliteiten. Eigenschappen en kwaliteiten zijn niet alleen van toepassing op jezelf maar ook op groepen, afdelingen of organisaties.

 

De 4 kwadranten

Met de vier kwadranten van Ofman krijg je inzicht in de je sterke kanten en je vervormingen. Iedereen heeft kwaliteiten. In deze kwaliteiten herken je jezelf direct. Kwaliteiten en vervormingen, ze horen bij elkaar en geven inzicht in wat je nog onderbelicht hebt in je ontwikkeling. Maar ook wat er gebeurt als je een kwaliteit overdrijft. De vier kwadranten zijn de Kernkwaliteit, de Valkuil, de Uitdaging en de Allergie.

Het leren omgaan met zogenaamde kwaliteiten en hun vervormingen en het meer bewust maken van je innerlijke positieve potentie, is een (levens)lang proces. Zelfkennis betekent ook innerlijk leiderschap. Het ontwikkelen van innerlijk leiderschap begint bij reflectie: het verkennen van de innerlijke kracht en rijkdom van het onder ogen zien van de schaduw en de vervormingen.

Kernkwaliteiten

Een handige manier om deze te bepalen is gebruik te maken van de volgende drie hulpvragen:

 1. Wat ik in mezelf gewoon vind
 2. Wat ik in anderen aanmoedig
 3. Wat anderen in mij waarderen

 

Valkuilen

Jouw kernkwaliteiten worden echter een valkuil als je daarin doorschiet. Dit heet vervormingen, een kwaliteit vervormt zich naar een zwakte.

Je kunt ze vaststellen met een of meerdere van de volgende hulpvragen:

 1. Wat ik geneigd ben te rechtvaardigen
 2. Wat ik bereid ben bij anderen door de vingers te zien
 3. Wat anderen mij verwijten

 

Uitdagingen

Het positief omgekeerde van de valkuil is jouw uitdaging. Als je spreekt over uitdagingen dan heb je het over ontwikkelpunten voor jezelf. Jouw ontwikkelpunt is versterkend voor je kwaliteiten. Met de volgende hulpvragen achterhaal je jouw bijbehorende uitdaging:

 1. Wat ik in mijzelf mis
 2. Wat ik in anderen bewonder
 3. Wat anderen mij toewensen

 

Allergie

En tja, die irritaties over anderen… Dit komt vaak doordat in jouw ogen een ander doorschiet in een bepaalde kwaliteit. Jouw reactie is dan een allergie, maar deze reactie is vaak een reactie op een tegenovergestelde kwaliteit van jezelf. De kwaliteit van de andere ‘matcht’ dan niet met jouw kwaliteiten.

Met de volgende vragen, herken je ze snel:

 1. Wat ik in mijzelf zou verafschuwen
 2. Wat ik in anderen minacht
 3. Wat anderen mij aanraden te relativeren

 

Voorbeeld

Als je nu bij je kwaliteit begint, bijvoorbeeld je bent van nature heel zorgzaam. Overdrijf je dit en wordt het te veel van het goede, dan kan het betutteld worden voor de ander. Jouw uitdaging is dan vertrouwend in het leven te staan. Vertrouwen dat de ander ook bij machte is om iets zelf goed uit te voeren. En te vertrouwen dat de ander hulp vraagt als dat nodig is. Wordt vertrouwen overdreven, een te veel van het goede, dan vervormt het in onverschilligheid. Als zorgzaamheid jouw kwaliteit is, dan zal je als door een wesp gestoken reageren op onverschilligheid. Het is je allergie.

Onderstaand een aantal voorbeelden om te ervaren hoe de kernkwadranten werken. Als je het model gebruikt voor het verkennen van je eigen kwaliteiten, dan maakt het niet uit of je begint bij een kwaliteit of bij een vervorming. Door de vier stappen rustig te doorlopen kom je er altijd achter wat je triggert en wat jouw kwaliteit is.

Terug in je kracht stappen

Als je merkt dat je jezelf helemaal kwijt geraakt bent, is het ook mogelijk om terug te stappen. Ga voor jezelf na waar je te ver bent gegaan. Waar heb je te veel van je kwaliteit ingezet, waardoor je in je valkuil terecht gekomen bent. Welke uitdaging heb je voor jezelf en hoe en wanneer kun je daar meer van gaan uitproberen. Dit gaat je absoluut helpen om dat korte lontje minder ontvlambaar te maken.

 

Conflictsituaties

Als je in een conflictsituatie terecht komt is het handig om een dubbel kernkwadrant samen te stellen. Deze ziet er dan als volgt uit:

 

 

Wat de valkuil van de één is, is de allergie van de ander. Wat jouw kernkwaliteit is, is de uitdaging van de ander. Het kernkwadrant wordt precies gespiegeld. Wat je eerst zo boeiend vond (een echte aanvulling voor het team!) aan een collega toen je hem of haar in een sollicitatiegesprek zag optreden, kan onder druk vervormen en wordt een obstakel voor je.

Met deze vragen kun je dit inzichtelijk maken:

 • Wat zie je?
 • Wat doe je?
 • Waarom doe je dat?
 • Wat heeft dat voor gevolg bij de ander?

De uitkomst bij conflicten is altijd dat jouw valkuil precies de allergie van de ander is en andersom. De snelste manier om naar elkaar toe te komen is uit te zoeken welke factoren een rol spelen. Door dit samen te doorlopen en wederzijds te erkennen, kun je ook van elkaar leren.

 

 

NicoletteIk ben Nicolette Zwaard (1972). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspireren en tips geven, zodat je meer en meer je plek inneemt en tot je recht komt. Een plek waarin je aandacht hebt voor jezelf en verbinding met anderen.

Met veel plezier ben ik werkzaam in mijn praktijk in Apeldoorn en buiten in de natuur.

Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor Inspiratie Nieuwsbrief.

Of volg mij op Linkedin, Instagram of Facebook.

Heb je vragen over dit artikel of vragen of interesse in mijn begeleiding? Stuur gerust een mail naar: info@zwaardcoaching.nl .

Call Now Button