fbpx
groei mindset

GROEI MINDset

groei mindsetVerbeten zit ze in het gesprek. De tranen branden achter haar ogen. Op haar werk heeft ze het gevoel het niet goed te doen. Ze doet haar best, maar anderen hebben zo veel meer ervaring. Pas nog was er een collega die haar wees op het stuk wat ze had ingeleverd. Het was nog niet helemaal compleet. En dit rekende ze zichzelf zo ontzettend aan. ‘Ik dacht dat ik het nu wel goed had gedaan.’

Op mijn vraag wat er nu al beter gaat dan een half jaar geleden, haalt ze eerst haar schouders op. Daarna noemt ze voorzichtig een punt wat beter gaat. Ik moedig haar aan, ‘en wat nog meer?’ Vervolgens komen er heel wat punten die nu beter gaan en vooral makkelijker. Ze begint in haar rol te groeien en nu ze er zo naar kijkt, straalt ze zelfs een beetje.

 

Fixed mindset

De naam zegt het al: met een fixed mindset zet je jezelf ook letterlijk vast. Door jezelf te vergelijken met anderen en verbeten te bewijzen hoe goed je bent, raak je vast. Je hebt geen oog meer voor wat er allemaal wel is en waar je succesvol in bent. Het enige waar je mee bezig bent is meer, beter, sneller. Je vergelijkt of je nu in de buurt komt bij de ander. En misschien is de ander wel weer een stukje verder. Of heeft het deze keer anders aangepakt dan vorige keer. En dat kon jij natuurlijk niet raden. Vervolgens trek je je dat persoonlijk aan en raakt vast in negatieve gedachten over jezelf. Je raakt ontmoedigt over wat er allemaal niet goed gaat.

Een teleurgesteld gevoel overheerst.

 

Groei mindset

Een groei mindset helpt je te groeien in zelfvertrouwen en mogelijkheden te zien. En het mooie je is, een groei mindset kun je ontwikkelen door er iedere dag aandacht aan te besteden.

De aanpak of ervaring van anderen kan bijvoorbeeld als inspiratiebron dienen. Maar wat je het meeste zal helpen om meer voldoening te ervaren en meer rust in je hoofd, dat is jezelf vergelijken met … jezelf. Zie iedere dag mogelijkheden om jezelf weer een klein stapje te verbeteren. En dat wat misschien nog niet lukte nog eens te proberen. Of als dat beter is: de aanpak iets te wijzigen zodat het je wel lukt. Uitproberen en verbeteren werkt stimulerender en positiever voor jezelf dan bewijzen. Leren van wat niet goed gaat in plaats van jezelf verwijten dat je het fout hebt gedaan. Zo werk je aan een groei mindset. Een groei mindset geeft ruimte en moedigt aan om verder te gaan. Het geeft je een gevoel van trots en voldoening en geeft je zin de volgende stap te maken. Vol vertrouwen.

 

 

Herken je dit of wil je reageren? Heb je hier vaker aan gewerkt en heb je het gevoel niet verder te komen? Stuur gerust een mail naar: info@zwaardcoaching.nl .

Nicolette

 

Ik ben Nicolette Zwaard (1972). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspireren en tips geven, zodat je keuzes maakt,  je plek inneemt waar je tot je recht komt en zo rust kunt krijgen in je hoofd en lijf. Een plek waarbij je aandacht hebt voor jezelf en verbinding met anderen.

Met veel plezier ben ik werkzaam in mijn praktijk in Apeldoorn en werk ik ook buiten in de natuur.  Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor de Inspiratie Nieuwsbrief. Of volg mij op LinkedinInstagram of Facebook.

 

Call Now Button