fbpx
keuzes

Het geheim van verantwoordelijkheid nemen

keuzesAls het ons slecht gaat, gaan we doorgaans op zoek naar omstandigheden en personen die wij voor onze slechte resultaten verantwoordelijk kunnen stellen.

We wijten het aan de economische situatie en aan allerlei andere omstandigheden buiten onszelf. We wijten het aan onze ouders, onze levenspartner, het bedrijf, onze gezondheid, de markt, de producten, de baas… Misschien heb je ook vaak de volgende opmerkingen te horen gekregen?

‘Als dat niet was gebeurd, dan zou ik ….’

‘Als ik toch meer tijd of geld had, zou het gemakkelijker zijn om …’

‘Ik had een goed humeur, totdat jij  …’

Deze zinnen hebben allemaal één ding gemeen. Ze zoeken alle schud buiten zichzelf.

 

Wie echter anderen de schuld geeft, geeft anderen ook de macht.

 

Het ligt niet aan de omstandigheden, maar hoe je ermee omgaat.

 

Je bent niet verantwoordelijk voor alle omstandigheden waarin je je bevindt. Maar alleen jij bent verantwoordelijk voor de reactie op en voor je interpretatie van deze omstandigheden.

 

In het woord ‘Ver-antwoord-elijkheid’ zit het woord ‘antwoord’ verborgen. Verantwoordelijkheid betekent ondanks alle goede en slechte omstandigheden een goed antwoord kunnen geven. Je geeft een goed antwoord als je je steeds op je doel richt en je door niets en niemand laat tegen houden.

 

We hebben elke dag de keus

Vele wijze mensen hebben al eens gezegd dat ‘iedere nieuwe dag is als een geboorte’. Waarom? Omdat wij iedere dag opnieuw de keuze hebben om een nieuw leven te beginnen. Iedere dag geeft ons een kostbaar geschenk: hij schenkt ons de mogelijkheid om alles te veranderen wat ons ongelukkig maakt.

Op het moment dat we toe moeten geven dat we een keuze hebben, hebben we geen excuus meer. Dan zou het alleen nog maar aan onszelf liggen.

Liever geven we de macht aan de omstandigheden die buiten onszelf liggen. Het resultaat heeft geen waarde – we leven daardoor niet zoals we zouden willen leven. Op deze manier zijn we een stoorzender voor onszelf. Je kunt je aan veel dingen storen. We kunnen onze dromen in de kiem smoren, we kunnen ons ergeren aan de relatie die we hebben, of kritiek hebben op ons eigen lichaam. Door anderen niet te laten weten wat er in ons omgaat, handelen we tegen de natuurwetten in en begaan we een overtreding tegenover onszelf. Velen denken niet sterk genoeg te zijn om veranderingen door te voeren. Veranderingen die je vrij zouden kunnen maken. In plaats daarvan leveren ze een ongelooflijke krachtinspanning om aan hun verslaving of vaste gewoonten vast te kunnen houden. Voor veel mensen is het moeilijk te accepteren dat ze de volledige verantwoording over zichzelf dragen.

 

Relaties met anderen

Natuurlijk kun je niet alles beïnvloeden wat zich in je leven voordoet. maar je kunt steeds beslissen welke betekenis je aan gebeurtenissen wilt geven en hoe je erop reageert.

Bijvoorbeeld in relaties met anderen. Het is moeilijk om toe te geven dat we altijd zelf de macht over onze eigen reacties hebben. In het bijzonder als die ene – zelf gekozen – reactie niet goed was. Meevechten enkel en alleen omdat anderen ermee begonnen zijn, heeft geen enkele zin.

  • Vaak zijn we zelf de aanleiding voor onvriendelijke handelingen van anderen. Op het moment dat we onszelf ervan bewust worden dat wij de aanstichters zijn, hebben we ook de macht om het weer goed te maken.
  • Achter woede van anderen zit meestal angst verborgen. Zo kan achter een woede-uitbarsting de angst verstopt zitten om voor anderen niet goed genoeg te zijn.
  • Het is eenvoudiger om onze eigen regels te veranderen, dan om andere mensen te veranderen. Meestal hebben wij zo veel regels voor anderen opgesteld, dat ze ons nooit tevreden kunnen stellen. Dan ligt de reden van onze telleurstelling aan onze overdreven regels en verwachtingen en niet aan anderen.

 

Accepteer dat je zelf de macht hebt

Accepteer dat je leven vandaag is zoals het is, omdat je jouw gedachten hierover in het verleden zelf misschien wel op een te laag pitje hebt gezet. Pas dan kun je namelijk bewust een beslissing nemen om vanaf vandaag een nieuwe visie te veranderen in een betere toekomst. Vanaf dat moment heb je de macht over je leven. Het ligt aan jezelf of je je dromen naleeft.

 

 

 

Herken je dit of wil je reageren? Heb je hier vaker aan gewerkt en heb je het gevoel niet verder te komen? Stuur gerust een mail naar: info@zwaardcoaching.nl .

Nicolette

 

Ik ben Nicolette Zwaard (1972). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspireren en tips geven, zodat je keuzes maakt,  je plek inneemt waar je tot je recht komt en zo rust kunt krijgen in je hoofd en lijf. Een plek waarbij je aandacht hebt voor jezelf en verbinding met anderen.

Met veel plezier ben ik werkzaam in mijn praktijk in Apeldoorn en werk ik ook buiten in de natuur.  Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor de Inspiratie Nieuwsbrief. Of volg mij op LinkedinInstagram of Facebook.

 

Call Now Button