fbpx
zwaard coaching

Het lastige van waardering

zwaard coachingOnze diepste menselijk behoefte is waardering, ergens bij mogen horen. Wat we daarvoor doen is van mens tot mens verschillend. Hoewel je het aan de buitenkant niet altijd af ziet, is de basis waar we voor werken …. gelijk.

 

Probleem of oplossing

Sommige mensen hebben bij elk antwoord een probleem paraat. Dan zijn er ook even zo vele die bij ieder probleem een oplossing hebben. De een wordt geprezen om zijn kritische denkvermogen, de ander om zijn oplossing gerichtheid. De een creëert vertraging, de ander gaat door met plannenmakerij. Daar waar dit keer op keer gebeurt, is het interessant om het eens van dicht bij te bekijken.

Wat blijkt? Beide reactiepatronen zijn een uiting van hetzelfde. Beide proberen controle uit te oefenen op iets wat diep binnenin zichzelf een ongemak oplevert die hij niet graag ervaart. Op een dieper niveau is er iets wat vermeden moet worden en niet aan de buitenwereld getoond.

 

Als dit nu doorgaat, dan …. En vul maar in.

‘dan zou dat te makkelijk zijn’; ‘gaat het voor mij te snel’; ‘zie ik misschien iets over het hoofd’; ‘begrijp ik het niet meer’; ‘luisteren ze niet naar mij’; ‘hoor ik er niet meer bij’; En deze persoon blijft scherp doorvragen, zodat hij zijn waarde blijft bewijzen.

 

Voor de ander geldt misschien wel het tegenovergestelde:

Als dit niet doorgaat, dan …

‘weet ik het ook niet en val ik door de mand’; ‘stel ik teleur’; ‘ben ik toch niet zo goed als ze van mij verwachten’; ‘moet ik toch nog wat beter mijn best doen’; En deze persoon blijft hard werken om de situatie op te lossen, mensen te pleasen en toont op die manier zijn waarde.

 

Waardering

Wat we toch het liefste willen, is waardering krijgen, een compliment, merken dat we van waarde zijn, erbij horen. Een van onze diepste menselijke behoeften is erbij te mogen horen. En daar doen we veel voor in allerlei verschillende rollen. Ik zie en hoor de worsteling bij mijn klanten, ik merk de worsteling ook nog regelmatig bij mijzelf. Hoe bewuster ik leef, hoe makkelijker het gaat. Met ups en downs leer ik bij.

Gewoon je authentieke zelf zijn, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als het echte gesprek daarover gevoerd mag worden. Zonder façade, zonder hooghouden van allerlei schijn. Dat geeft een hoop opluchting. Dan krijg je waardering voor wie je echt bent. En kunnen we de echte verbinding met elkaar aangaan. Iets wat we in deze tijd hard nodig hebben.

 

Merk je dat jij ergens aan probeert te voldoen of iets juist onderuit probeert te halen? Laten we dan binnenkort kennismaken.

Call Now Button