fbpx
moeten of kiezen voor

Het verschil tussen MOETEN en KIEZEN voor

moeten of kiezen voorHet gevoel van alles te moeten, we kennen het allemaal. Als dat vaak gebeurt, kan het ervoor zorgen dat dat wat er ‘moet’ gebeuren zoveel zwaarder wordt. Het voelt als een verplichting. Als je eens eerlijk naar de inhoud van je dag kijkt, ervaar je dan een soort ‘afvinklijst’ met van alles wat er moet gebeuren?

 

Voor wie of wat?

Heb jij nu zo’n sterk gevoel op de achtergrond dat je steeds van alles moet? Ga dan eens een paar tellen achteruit zitten en vraag je af van wie of wat je dit dan MOET. Bij het antwoord dat bij je opkomt, kun je jezelf de vraag stellen of dit WAAR is. Is het waar dat ik dit van … moet?

Moet je veel van een ‘ander’ en probeer je daaraan te voldoen? Bijvoorbeeld omdat je de ander gunstig of positief probeert te stemmen. Positief over jou wilt laten denken (goedkeuring krijgen). Of mogelijk omdat je negatieve opmerkingen wilt vermijden (afkeuring vermijden).

Of moet je veel van jezelf? Omdat je bijvoorbeeld vind dat dat zo hoort. Omdat je dan aan het perfecte plaatje voldoet wat je ooit meegekregen hebt. Mogelijk omdat je vindt dat je alles uit jezelf moet halen en er altijd iets te verbeteren valt.

 

Perfectionisme

Als jij zo’n sterk gevoel voor verplichtingen hebt, dan komt het waarschijnlijk regelmatig voor dat je ook niet zo maar tevreden bent met wat je gedaan hebt. Perfectionistische trekjes komen bij veel mensen voor. En zolang je het gezond kunt houden en ook eens kunt relativeren en jezelf en wat je doet genoeg kunt vinden, dan blijf je in balans.

Is het nooit oke dan kun je je eigen lat van verwachtingen nooit halen. Als je voornamelijk leeft vanuit een gevoel van verplichtingen, dan kan dit je plezier in wat je doet flink wegnemen. Niet meer kunnen genieten is een veel voorkomend verschijnsel en kan op den duur leiden tot een burn-out.

 

Je hebt een keuze

Als je het gevoel hebt dat je iets moet (van jezelf of van een ander), dan lijkt het dat je geen keuze hebt. Of hier nu bewust ja tegen zegt of mopperend doet wat gevraagd wordt, je maakt nu eenmaal de keuze om gehoor te geven aan wat gevraagd wordt. Ja, dat lees je goed. Je maakt altijd een keuze: je doet het wel of je doet het niet.

 

Het kan je dus helpen om hier bewust bij stil te staan, zodat je betere keuzes maakt.

 

Kiezen voor

Als datgene wat je moet eens in een ander perspectief zou komen te staan, stel je dat eens voor. Stel je voor dat je zou kiezen voor …., in plaats van ik moet ….. Bijvoorbeeld je ‘kiest voor’ een gezonde leefstijl in plaats van ‘ik moet’ afvallen. Kiezen voor een gezonde leefstijl, waar zou je dat bij kunnen helpen? Dat helpt je bijvoorbeeld bij een het behouden van een gezond gewicht. Lekker in je vel zitten en vrij kunnen bewegen. Voorkomen van of verkleinen van de kans op bepaalde welvaartsziektes.

 

En dat geldt even goed voor het oppakken van een nieuw project. Stel dat je dat doet, je kiest er voor. Waar zou het je bij kunnen helpen? Wat kan jij er bijvoorbeeld uit leren en past dit bij wat je graag wilt. Dit vraagt ook eerlijkheid naar jezelf en het lef om in te staan voor wat je kiest. Jij alleen bent daar verantwoordelijk voor. Je kunt niet wegkijken.

 

Mindset

De vraag ‘waar helpt deze keuze mij bij?’, creëert een heel andere mindset. Dan voelen je keuzes als van jou. Jij gaat er voor en vind je motivatie bij jezelf. Er is niemand die je iets oplegt, maar je ziet er zelf het nut er van in. En dat maakt je keuze veel sterker en beter vol te houden. Je bent geen slachtoffer en je hoeft niemand te beschuldigen dat hij of zij iets aan je oplegt. Het is helemaal van jou en jij kiest ervoor.

 

Als je er voor kiest, ga er dan achter staan. Dan heb je veel meer plezier.

 

 

Herken je dit of wil je reageren? Heb je hier vaker aan gewerkt en heb je het gevoel niet verder te komen? Stuur gerust een mail naar: info@zwaardcoaching.nl .

Nicolette

 

Ik ben Nicolette Zwaard (1972). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspireren en tips geven, zodat je keuzes maakt,  je plek inneemt waar je tot je recht komt en zo rust kunt krijgen in je hoofd en lijf. Een plek waarbij je aandacht hebt voor jezelf en verbinding met anderen.

Met veel plezier ben ik werkzaam in mijn praktijk in Apeldoorn en werk ik ook buiten in de natuur.  Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor de Inspiratie Nieuwsbrief. Of volg mij op LinkedinInstagram of Facebook.

 

Call Now Button