fbpx

Hoe de doorzetter gevaarlijk ver van zichzelf af staat

Een goede baan, maar ingewerkt worden tijdens coronatijd. Zelfsturing is een belangrijk thema in de organisatie, maar jij zoekt nog naar hoe het hier eigenlijk werkt. Dat gebeurde een ambitieuze en ervaren vrouw. De functie bood nog genoeg om te leren. En zo zocht ze dagelijks naar houvast, begon op haar tenen te lopen tot er zoveel ongemak aangewakkerd was dat het aan haar zelfvertrouwen begon te knagen. Aan zichzelf twijfelend, zocht ze op een voorzichtige/omzichtige manier bevestiging bij haar teamleider. Bang voor falen, bang voor afkeuring.

 

Het liefst wilde ze door deze beginfase heen zijn, horen dat ze prima functioneerde in het team en in de functie. Een stukje verborgen leed wat in veel organisaties voorkomt. Het wachten is op bv een functioneringsgesprek waar nu eindelijk eens echt de tijd is voor een dialoog. En zo ook bij haar. Een gesprek waarin ze de afgelopen periode nog eens overzag en wist dat ze het uiterste had gegeven en ook de doelen had gehaald. En ze wist dat als dat niet goed genoeg was, ze graag geholpen zou worden hoe het wel kon. Inmiddels was ze zo ver om dit te durven te vragen en zag het niet meer een diskwalificatie van haar kennis en kunde.

 

De twijfel en de spanning die het gevoel het niet ‘goed genoeg’ te doen (voor anderen) werd in balans getrokken door een sterk gevoel van binnenuit ‘alles gegeven zo ver ik op dit moment kan’.

 

Jezelf volledig verliezen

Door je alleen te richten op anderen naar hun zin maken, tevreden stellen, verwachtingen inschatten etc. kom je steeds verder af te staan van wat jij te bieden hebt waarin je echt van waarde bent. Je put jezelf uit, je hoofd loopt over en de spanning loopt steeds verder op. De regie over jezelf is ver te zoeken. Maar alleen jij bent degene die jezelf echt dagelijkse leiding geeft. Die dagelijkse leiding is gekleurd door de boodschappen die je jezelf vertelt.

 

Dus als je bang bent om iets stoms te zeggen of te vragen, dan pas je twee keer op. Hooguit vraag je iets via een omweg en dan is de vraag of de boodschap voor de ander niet meer duidelijk. In zijn algemeenheid doe je zo iets om jezelf te beschermen, maar je bereikt het tegendeel. Je raakt verward en verwijderd van de ander.

En door alle aanpassingen die je dan doet om de ander ter wille te zijn, voel je je in-the-end ook nog ondergewaardeerd en/of misbruikt.

 

Tijd om de regie te pakken dus. En je grenzen te voelen en grenzen bepalen. De grens bepalen zodat je weet: zo is het goed voor nu. Een hoogte van de lat is in ieder geval beter in te schatten. Dan wordt je ook voor jezelf een betrouwbare partner die weet wanneer je jezelf de goedkeuring geeft te mogen stoppen.

 

Drie tips als je merkt dat je jezelf dreigt te verliezen en alleen nog méér denkt te moeten doen:

  1. Las een pauze in. Jawel, juist als je heel druk bent en een deadline moet halen. Haal diep adem en neem afstand van wat je nu aan het doen bent. Stel jezelf de vraag: Hoe ver ben ik echt? En wat helpt mij om het tot een goed einde te brengen?
  2. Ga bij jezelf na met wie je je vergelijkt.
    Wat doet hij of zij anders? Wat doet hij of zij hetzelfde? Leid die aanpak tot iets anders of hetzelfde? Zou je deze persoon om hulp kunnen vragen?
  3. Zoek verbinding. Plan tijdig een afstemmingsoverleg in met een collega uit het team of bijvoorbeeld met je leidinggevende om het doel, de stand van zaken en vervolgstappen te bespreken. Zo ontstaat draagvlak voor je aanpak en kun je samen bepalen of de lat op de juiste plek ligt. Misschien kom je gezamenlijk nog op aanvullende ideeën. Wees er dan van bewust dat jullie ook de prioritering van een en ander bespreken.

 

Het kan misschien altijd anders, maar dat is niet noodzakelijkerwijs beter.

 

 

Herken je dit of wil je reageren? Stuur gerust een mail naar: info@zwaardcoaching.nl .

Nicolette

 

Ik ben Nicolette Zwaard (1972). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspireren en tips geven, zodat je keuzes maakt,  je plek inneemt waar je tot je recht komt en zo rust kunt krijgen in je hoofd en lijf. Een plek waarin je aandacht hebt voor jezelf en verbinding met anderen.

Met veel plezier ben ik werkzaam in mijn praktijk in Apeldoorn en werk ik ook buiten in de natuur.  Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor de Inspiratie Nieuwsbrief. Of volg mij op LinkedinInstagram of Facebook.

 

Call Now Button