Hoeveel ruimte heb je nodig?
Hoe beleef je de ruimte? Hoeveel bewegingsruimte heb je nodig? Waarmee neem je genoegen? Tijdens het buitencoachen komt het begrip ‘ruimte’ bij deze sessie regelmatig terug. Om inzicht te krijgen stel ik mijn klant een leuke oefening voor. De natuur is hierbij de inspiratiebron en een metafoor. Ruimte krijgen, nemen, geven; Om jezelf te zijn; Ruimte voor de ander.
Bewust
In het dagelijks leven staan we niet altijd bewust stil dat ruimte best heel bepalend is voor je gevoel over een dag. Over je werk. Over je relatie, vriendschappen. Je ruimte niet innemen, te weinig speelruimte hebben of krijgen, beide kunnen gevoelens van ongemak opleveren. Zeker als een situatie langere tijd duurt.
Zodra je je er eenmaal bewust van bent hoe het voor jou is, is het ook nog de vraag of je het jezelf gunt om er iets aan te doen. En hoeveel ruimte gun je een ander? Vaak zijn we ons er helemaal niet van bewust wanneer we ons aanpassen of verwachten dat een ander zich aan ons aanpast. Op een natuurlijke manier vind je je weg. Als water in een stroompje. Loopt het als vanzelf, dan ben je doorgaans in flow. Je voelt je prettig in je omgeving en je omgeving voelt zich prettig bij jou. Ligt er een obstakel in het stroompje dan stagneert het. De flow stopt. Doorgaans zal het vervolgens een andere weg vinden. Gebeurt dit laatste niet, dan is stilstand een feit.
Mijn klant realiseert zich dat hij zich doorgaans houdt aan de ruimte die hij krijgt. En daar knelt het. Heel subtiel laat hij het merken, niet alleen in de oefening. Ook in het dagelijks leven kan een goed verstaander hem prima horen. Echter in een competitieve werkomgeving gebeurt dat niet altijd. De gevolgen zijn voelbaar, door de stilstand die hij ervaart. Om hierover te communiceren, te overleggen, af te stemmen, is moed nodig. Niet iedereen is even goed gewend om aan te geven wat hij of zij nodig heeft. Dat vraagt om te kunnen oefenen in een veilige omgeving. Met kleine stappen. Om zo te ervaren wat het oplevert als je kenbaar maakt wat jij nodig hebt en wat je dan kunt betekenen voor je omgeving. Het blijft een wisselwerking!
Wisselend perspectief
Per omgeving en per situatie kan het verschillen welke ruimte goed voelt. Ook letterlijk en figuurlijk. Hoe geef je het aan als het niet klopt?
Als ik voor mijzelf spreek dan gaat het omgaan met mijn ruimte fasegewijs. In een nieuwe omgeving merk ik dat ik mij eerst aansluit om te ervaren wat de sfeer is, hoe de mensen zijn. Ik pas mij dan aan aan mijn omgeving. Om eerst te proeven wat hier speelt. Daar waar de ruimte ongemakkelijk wordt, heb ik de behoefte om grenzen te trekken of juist op te rekken. Soms gaat het over uit proberen of er meer mogelijk is. Dan weer over afstand bewaren om te voorkomen dat alle aapjes op mijn schouder terecht komen.
Hier over schrijvend, denk ik aan een voor mij ideale werkgever waar ik een lange periode gewerkt heb. Iedereen die zich wilde ontwikkelen of die nieuwe dingen voorstelde, werd al snel aangemoedigd. Ook op privé vlak was er aandacht. We werden gezien en gehoord. Een heel mooie tijd die mij veel gebracht heeft. Dat heeft mijn ondernemerschap ook aangewakkerd. In het coachvak heb ik de ruimte om op een creatieve manier handvatten aan te bieden, waardoor mijn klant verder komt in zijn of haar proces. Passend bij het moment en de vraag. De coachee heeft de ruimte om hier uit mee te nemen waar hij / zij aan toe is. En zo ontvouwt het proces zich heel natuurlijk.
Voor mijn klant viel het muntje door zo bewust stil te staan bij zijn ruimte en grenzen. Wat voor hem belangrijk is, heeft hij weer ervaren. En nu doet hij de eerste veilige, kleine stap om dit in het dagelijks leven verder op te pakken.
Herken je dit of wil je reageren?
Heb je hier vaker aan gewerkt en heb je het gevoel niet verder te komen? Stuur gerust een mail naar: info@zwaardcoaching.nl .
Ik ben Nicolette Zwaard (1972). Lifecoach en Stress & Burn-out coach
Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspireren en tips geven, zodat je keuzes maakt, je plek inneemt waar je tot je recht komt en zo rust kunt krijgen in je hoofd en lijf. Een plek waarbij je aandacht hebt voor jezelf en verbinding met anderen.
Met veel plezier ben ik werkzaam in mijn praktijk in Apeldoorn en werk ik ook buiten in de natuur. Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor de Inspiratie Nieuwsbrief. Of volg mij op Linkedin.