fbpx
kan je nog terug?

Kan je nog terug?

kan je nog terug?‘Nee, ik ga terug!’ Nog even draait ze wat, twijfelt en lijkt ergens op te wachten. ‘Nee, hoor dit doe ik niet. Veel te spannend. Vorige keer heb ik het wel gedaan en ik vind het niks.’ We zijn met de meiden in de Efteling. Mijn zus met haar dochters, mijn moeder en ik.
‘Dan moet je nu gaan, nu kan het nog.’ Ze draait zich om en samen lopen we naar de uitgang. Geen probleem, we zien elkaar zo weer.

Meegenomen door de gezelligheid met elkaar en het enthousiasme van mijn nichtjes, dacht mijn moeder in eerste instantie mee te gaan in achtbaan in het donker. Tot ze werkelijk langs het hek was en de route naar binnen liep. Dat was voor haar een moment waarop het te ver ging. Niet meer bij haar paste.

 

Langzaam mee

Ook in ons dagelijks leven komen we situaties tegen waarop het te ver gaat, iets niet (meer) bij je past. Momenten die we vaak uit gewoonte aan ons voorbij laten gaan. Vanuit ‘hoe het hoort’ weten te negeren en door te gaan op het pad wat blijkbaar niet meer bij ons past. Langzaam pas je je aan / wordt je meegezogen. De ander verwacht het van je, of heeft in ieder geval geen commentaar gehoord dat je het niet meer wilt. Of je krijgt het gevoel dat je de enige bent die er anders over denkt, dus houd je je maar in. Je wilt natuurlijk niet ongezellig, onbeleefd of wat dan ook zijn.

Mee met de groep is zo’n gewoonte die heel natuurlijk is. Of de opdracht volgen die je gegeven is, zonder te beseffen dat de verwachting over de manier waarop iets wordt gedaan vooral in jouw hoofd zit. Misschien zijn er wel alternatieve manieren.

 

Het randje van je mogelijkheden

Het randje van je mogelijkheden opzoeken, dat voelt lange tijd uitdagend en dynamisch. Zolang je daarbij plezier hebt, aandacht houdt voor de mensen en dingen die belangrijk zijn in je leven, dan is er geen probleem.
Daar waar je het gevoel krijgt langere tijd op je tenen te lopen, op het onmogelijke af alle ballen in de lucht te houden dan wordt het een ander verhaal. Bijvoorbeeld je bent alleen maar met je werk bezig en je familie en vrienden, daar heb je nauwelijks tijd voor. Goede excuses zijn daar ook wel voor te vinden. Of je vindt de ander altijd belangrijker en je komt niet aan een moment voor jezelf toe. Of bij commentaar van een ander pas je je makkelijk aan om het de ander naar de zin te maken, zonder je af te vragen of dit voor jou nog oké is.

En zo zijn er nog veel meer manieren om uiteindelijk over het randje te gaan.

 

Bewust van de rand – Waar helpt het bij

Bewust worden van wat voor jou nog acceptabel is, werkbaar en mogelijk, helpt je om met plezier te blijven werken. Dit voorkomt dat je steeds weer over je grens heen gaat en uiteindelijk met een ontevreden of onvoldaan gevoel te blijven zitten. Of stap voor stap richting overbelasting te schuiven.

 

Wat zou het gekost hebben

Had mijn moeder zich laten meenemen door het enthousiasme van mijn nichtjes dan had ze ontzettend spijt gehad. Een ervaring die ze echt ‘niet prettig’ – understatement – had gevonden.

In het dagelijkse leven bieden de ervaringen zich vaak subtieler aan, maar de beleving achteraf kan op enig moment hetzelfde zijn. Zeker als de ervaringen zich opstapelen.

Vaak zijn we bang om niet leuk of aardig of capabel te zijn in de ogen van een ander als we zouden ingrijpen.

 

Grenzen opmerken en aangeven

‘Doe ik hier wel goed aan?’ en ‘Wat kan ik zelf doen om hier nog iets aan te veranderen?’ kunnen openingen zijn om jezelf weer aan te sturen.

Zit je al langer in het patroon waarbij je makkelijk over je grenzen heen gaat? Dan is het soms lastig om dit in je eentje te veranderen. Een spiegel (bijvoorbeeld door coaching) helpt om bewust te worden van je signalen en je oplossing. Ervaren, signaleren, erkennen (wat is en wat kan) en doen laten je stap voor stap nieuwe routines inslijten.
Even terug stappen brengt je dan juist weer verder.

 

Herken je dit of wil je reageren? Heb je hier vaker aan gewerkt en heb je het gevoel niet verder te komen? Stuur gerust een mail naar: info@zwaardcoaching.nl .

Nicolette

 

Ik ben Nicolette Zwaard (1972). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspireren en tips geven, zodat je keuzes maakt,  je plek inneemt waar je tot je recht komt en zo rust kunt krijgen in je hoofd en lijf. Een plek waarbij je aandacht hebt voor jezelf en verbinding met anderen.

Met veel plezier ben ik werkzaam in mijn praktijk in Apeldoorn en werk ik ook buiten in de natuur.  Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor de Inspiratie Nieuwsbrief. Of volg mij op LinkedinInstagram of Facebook.

 

Call Now Button