fbpx

Kritische blik of nooit genoeg?

Je werd geprezen omdat je veel zag, veel in de gaten had. Niet bewust op zoek, maar kansen voor verbetering vielen jou gewoon op. Je deed het goed, juist vanwege jouw kritische blik.

Nu, jaren later, merk je dat je altijd aan staat. Je voelt je alert en misschien zelfs een beetje opgejaagd, wat ongedurig afvragend of alles wel klopt. Steeds weer zie je dingen die niet goed zijn zowel in werk al privé. En het voelt als jouw plicht om dit dan op te pakken, door te gaan, verder te verbeteren. Of je nu iets vertelt, uitlegt of iets uit moet werken, het is lastig om te stoppen. Je weet eigenlijk niet wanneer het genoeg is. Dus doe je er nog een schepje bovenop. Nog wat langer, nog meer overtuigen, nog meer voorbeelden, nog meer onderzoeken, nog meer woorden ….

Je hebt niet altijd in de gaten dat het voor anderen wel genoeg is. Dat de ander al lang is afgehaakt. Bij jou ontstaat dan het gevoel dat de ander het misschien niet goed begrijpt en dat jij dan nog iets moet toevoegen.

 

Of de ander zit maar te wachten tot jouw input voor de vergadering of het project komt. En natuurlijk ben je daar dan net iets te laat mee, maar wel heel compleet. Wat is nog in het belang van je collega, de afdeling of de organisatie?
Hoe weet je dat het genoeg is? Hoe weet jij eigenlijk waar de lat ligt?

 

Kortom, wanneer zet jij een punt?

Zet een punt

Perfectionisten kunnen vaak niet tot een einde komen. Bij het maken van een rapport, doen van onderzoek, bij een gesprek of discussie, etc. Ze blijven verklaren, toelichten en argumenten herhalen. Zoals hun gedachten rondjes draaien, zo draaien ook hun woorden door, lang nadat iedereen het al heeft begrepen. Dat wordt hinderlijk en vermoeiend. Vooral voor jezelf.

Van ik MOET naar IK GUN MIJZELF

Het favoriete woord van een op hol geslagen perfectionist is MOETEN. Natuurlijk zijn er dingen waar je niet onder uitkomt, maar dat is vaak een heel klein lijstje. En dan, van wie moet dat? Bedoel je niet dat je het op dwangmatige wijze WILT? Vraag jezelf steeds af ‘wat GUN ik mijzelf?’, in plaats van ’wat moet ik’?

Onder de lat door

We zijn vaak zelf onze grootste vijand door de lat veel te hoog te leggen! (Of niet bewust te weten waar de lat ligt) Als de lat te hoog ligt zul je ook vaker falen en gefrustreerd raken. Loop eens wat vaker onder de lat door.

Succesvollere prestaties

Om minder (prestatie)druk te ervaren is het belangrijk om andere succescriteria te formuleren. Dat leidt onherroepelijk tot beter te behalen successen. En dat brengt rust in je prestatie.

Vertrouw op je eigen kracht

Mensen die van zichzelf uitgaan, op zichzelf vertrouwen en erop vertrouwen dat er altijd een oplossing is, herstellen sneller van een tegenslag of afwijzing. Ga uit van je eigen kracht en weet wat die is. Besef dat je om hulp mag vragen wanneer je ergens niet zo goed in bent. Daardoor wordt je niet weggevaagd en ben je geen zwakkeling, maar verbeter je jezelf.

Stap voor stap

Als je haalbare doelen kan opknippen in realistische stappen, kunnen je motivatie en zelfvertrouwen systematisch aangroeien.

 

Leg jij de lat hoog voor jezelf?

Of dat nu is voor wat presteert op een dag, wat jij allemaal moet oplossen of juist hoe moet overkomen naar anderen: MOETEN is een belangrijk thema in je leven.
Ontdek tijdens de coaching sessies hoe jij naar jezelf en de ander kijkt. Wat jij jezelf oplegt, welke behoeften je hebt en hoe je verwachtingen inkleurt. Stap voor stap krijg je inzichten in je overtuigingen en patronen en wat jij nodig hebt om bij jezelf te blijven.

Gun jezelf wat ruimte en klik hier voor een gratis kennismaking.

 

Herken je dit of wil je reageren?

Heb je hier vaker aan gewerkt en heb je het gevoel niet verder te komen? Stuur gerust een mail naar: info@zwaardcoaching.nl .

Nicolette

Ik ben Nicolette Zwaard (1972). Lifecoach en Stress & Burn-out coach (CSR-Methode)

Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspireren en tips geven, zodat je keuzes maakt,  je plek inneemt waar je tot je recht komt en zo rust kunt krijgen in je hoofd en lijf. Een plek waarbij je aandacht hebt voor jezelf en verbinding met anderen.

Met veel plezier ben ik werkzaam in mijn praktijk in Apeldoorn en werk ik ook buiten in de natuur.  Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor de Inspiratie Nieuwsbrief. Of volg mij op Linkedin.

Call Now Button