fbpx
lifecoach onrust

Moeten

Ga met de flow mee, zo hoorde ik mijn coach zeggen, doe meer van dat wat moeiteloos gaat.

Dit jaar wil ik minder moeten en meer met de flow mee gaan. Mooi idee en het uitspreken ervan maakte mij al erg tevreden.

En dan komen weer mijn ‘ja maar’- gedachtes op. Ja maar je moet toch ook ergens moeite voor willen doen? Je niet direct laten ontmoedigen is toch ook heel goed? Even doorzetten als het lastig wordt, daar lijkt mij niets verkeerd aan.

 

Prestatiemaatschappij

Ik kom tot de conclusie dat ik afgelopen maand stilletjes aan weer van alles moest. Ik moest toch maar weer eens beginnen met hardlopen. Iets wat de eerste week nog lukte, maar de weken erna koste het toch meer moeite. Ik moest nog wat lijstjes invullen voor mijn administratie. Ik moest nog een blog posten, want ik moest toch denken aan mijn zichtbaarheid. En ik moest meedoen aan een online netwerk nieuwjaarsborrel, want dat kon best leuk zijn. En zo voelde het toch allemaal minder ‘leuk’. Ik was meer bezig met alles wat nog moest dan met mijn vak waar ik zo’n plezier in heb.

We leven in een prestatiemaatschappij en dat wat we doen (en vaak de reactie van de ander daarop), is een bewijs voor of het lekker gaat of niet. Hebben we het ene gedaan, dan moet er altijd wel iets anders. Het afvinken van de lijst en de reactie van de ander daarop helpt erbij dat we ons al dan niet tevreden voelen. Hoe leuker je Instagram / Facebook hoe geslaagder je leven. Hoe groter je projectenlijst, hoe geslaagder in je functie. Onze competitiedrang staat de hele dag aan. Doorgaan vanuit wat we allemaal moeten bijhouden en waar we ons moeten laten zien, vraagt heel veel energie.

 

Gedreven door verplichtingen of door enthousiasme?

Kijk nu eens bloedeerlijk naar de afgelopen week. Wat heb je gedaan en hoe was dat voor je? Het is heel effectief om het ook eens op te schrijven, in plaats van je lijstje in je hoofd na te lopen. Heb je opgeschreven wat je allemaal gedaan hebt? Schrijf er nu eens achter of je er een gevoel van verplichting bij had of dat je je gemotiveerd en enthousiast voelde bij wat je deed. Hoe is de verhouding tussen verplicht en enthousiast? Is het in evenwicht, doe je meer waar je blij van wordt dan dat je je er verplicht toe voelt?

Of nemen de verplichtingen de overhand? Kijk nu eens van welke dingen je blij werd en onderzoek of je deze week meer van deze dingen kunt gaan doen, zodat er een goede mix ontstaat.

 

Basisbehoeften

Aan de basis van wat we doen, ligt onze wens om onze psychologische basisbehoeften te vervullen. Als deze behoeften Relatie – Competentie – Autonomie vervuld worden, ervaren we een situatie of een contact als prettig. Ieder contact of iedere opdracht ervaar je als prettig of geslaagd als:

  • Je je gehoord voelt, erbij hoort, je geliefd voelt (relatie);
  • Je het gevoel hebt dat je het aankunt, iets te melden of toe te voegen hebt (competentie) en
  • Je zelf (enige mate van) keuze hebt (autonomie).

Zodra er een of meer basisbehoeften niet vervuld worden, merk je dat er iets wringt. Gebeurt dit vaak, dan put je je energiereserves langzaam uit. Dat wat je doet kost meer energie dan het je oplevert. En dus ga je op den duur op pure wilskracht van de ene vraag naar de andere. Dan moet er van alles. Dan voel je je verplicht. In het ergste geval heb je het idee dat je geen keuze hebt. Met alle risico’s van dien.

 

Als je iets echt wilt, dan voelt het niet als moeten. Als je het graag wilt en er zin in hebt en kunt vertrouwen op het voldoen aan de drie pijlers dan voelt het moeiteloos. Want dan heb je je niet anders voor hoeven doen dan je bent, dan hoefde je niet alle ballen hoog te houden terwijl je zelf struikelt, dan hoefde je niet keer op keer je thuisbasis on-hold te zetten om op je werk mee te kunnen komen.

Door dit tijdig in de gaten te hebben bijvoorbeeld met de eenvoudige oefening van hierboven, heb je de mogelijkheid om preventief bij te gaan sturen. Zo kun je erger voorkomen!

 

NicoletteIk ben Nicolette Zwaard (1972). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspireren en tips geven, zodat je meer en meer met zelfvertrouwen je plek inneemt en tot je recht komt. Een plek waarin je aandacht hebt voor jezelf en verbinding met anderen.

Met veel plezier ben ik werkzaam in mijn praktijk in Apeldoorn of buiten in de natuur.

Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor Inspiratie Nieuwsbrief.

Of volg mij op Linkedin, Instagram of Facebook.

Heb je vragen over dit artikel of vragen of interesse in mijn begeleiding? Stuur gerust een mail naar: info@zwaardcoaching.nl of gebruik het contactformulier.

Call Now Button