Motivatie vergroten
Minder leuk gesprek voor je gevoel?
Soms lijkt er niet echt iets aan de hand en toch houd je aan een gesprek geen prettig gevoel over. Rationeel kun je alles op een rij krijgen en heb je het idee dat je niet moet zeuren. Dat kan een prima strategie zijn voor zo lang het duurt. Want als een gesprek, situatie, opdracht keer op keer onprettig verloopt, kan je motivatie om door te gaan flink kelderen.
Je kunt ook eens bekijken wat er nu aan de hand is in dit contact, zodat je beter begrijpt waar je aan kunt werken. Dit kan aan de hand van de zelfdeterminatietheorie (Deci & Ryan). De zelfdeterminatietheorie is de meest uitgewerkte en invloedrijke motivatietheorie binnen de moderne psychologie.
AUTONOMIE – COMPETENTIE – RELATIE/VERBINDING
Iedereen heeft psychologische basisbehoeften. Die psychologische basisbehoeften zijn autonomie (de mate waarin ik zelf kan kiezen en sturen), competentie (de mate waarin je capabel en competent voelt voor wat er te doen staat), relatie/verbinding (het verloop van het onderlinge contact).
Heb je een goed gevoel over een gesprek: grote kans dat aan alle drie de behoeften is voldaan. De behoefte aan het voldoen aan de basisbehoeften kan wisselen. Het hoeft niet altijd in dezelfde verhouding en mate aan de orde te zijn. Tot zo ver de abstracte uitleg.
Hoe ging het gesprek?
Neem nu eens een gesprek, een vergadering, een klus die je vandaag hebt gedaan. Hoe vond je dat het ging? En pel het nu eens af naar de drie pijlers die ik hierboven heb genoemd.
– Hoe is het met de relatie?/ Hoe gaan we met elkaar om?
– Voel je je competent? Heb je het gevoel dat je dit kan?
– Welke mate van autonomie heb je ervaren? Wat mag je (in enige mate) zelf kiezen of bepalen?
Als je volmondig ‘Ja, dit herken ik. Dit kan ik, ik heb grip op wat ik doe en weet wat ik nog kan veranderen. Bovendien is er sprake van hoor en weder hoor, respect en waardering over en weer’, kunt roepen, dan ging de klus of het gesprek naar alle waarschijnlijkheid goed en/of prettig.
Het kan zijn dat één van de pijlers een andere pijler die deze keer minder aan de orde was, min of meer in balans houdt. Dan nog kan het allemaal prima of oke verlopen. Dan haal je je schouders op en kun je verder.
Als één of zelfs alle pijlers keer op keer niet voldaan wordt, met andere woorden aan een of meerdere psychologische basisbehoeften wordt niet voldaan, dan zul je je geheid niet prettig voelen. Op den duur wordt je mogelijk negatief, gestrest, raak je minder betrokken, geïrriteerd, onzeker of verlies je je interesse.
Dus vertrouw op je eigen signalen en check in hoeverre aan die basisbehoeften wordt voldaan. Het dient als belangrijke richtingaanwijzer voor wat belangrijk voor je is. En als je je hier bewust van bent, dan kun je er gericht aan werken.
Herken je dit en wil je hier verder over sparren?
Neem gerust contact op.
#respect #basisbehoeften #ontwikkeling #duurzaaminzetbaar #leiderschap
Herken je dit of wil je reageren?
Heb je hier vaker aan gewerkt en heb je het gevoel niet verder te komen? Stuur gerust een mail naar: info@zwaardcoaching.nl .
Ik ben Nicolette Zwaard (1972). Lifecoach en Stress & Burn-out coach
Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspireren en tips geven, zodat je keuzes maakt, je plek inneemt waar je tot je recht komt en zo rust kunt krijgen in je hoofd en lijf. Een plek waarbij je aandacht hebt voor jezelf en verbinding met anderen.
Met veel plezier ben ik werkzaam in mijn praktijk in Apeldoorn en werk ik ook buiten in de natuur. Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor de Inspiratie Nieuwsbrief. Of volg mij op Linkedin.