fbpx
niets zeggen wel vinden

Niets zeggen, maar wel iets vinden

Vroeger kon hij plotseling ontzettend boos worden. Hij hielp altijd graag, maar als hij ineens werd buitengesloten door zijn broertje dan wist hij niet meer wat hij moest doen. Maar hij heeft bijgeleerd. Automatisch, omdat hij merkte dat mensen schrokken en zijn ouders straften hem omdat hij zich een beetje moest inhouden. Nu is zijn oplossing weglopen. Als volwassen kerel doet hij dat nog. Maar thuis en op het werk loopt het nu al langere tijd niet lekker meer. ‘Ze’ begrijpen hem niet. Inmiddels zit hij al enkele maanden thuis, een burn-out.

 

Het eerste wat hij mij toevertrouwt is dat hij niet meer weet wie hij is. Hij heeft al hulp gehad, maar komt er maar niet uit. In deze fase lijkt het eerder slechter dan beter met hem te gaan. ‘Ze komen er niet doorheen bij mij’, zegt hij een beetje cynisch en moedeloos tegelijk.

 

Niets-zeggen-maar-wel-iets-vinden

Misschien herken je dit wel. Iedere keer als er iets gebeurt wat voor jou te ver gaat, te spannend wordt, of je ergert je groen en geel, dan houd je je mond. Bijvoorbeeld als je moeder weer eens klaagt dat ze je zo weinig ziet. Of die collega die je steeds onderbreekt om zijn eigen visie op de zaak te geven. Ineens realiseer je je dat je dit al een tijdje irritant vond. Iedere keer dat dit gebeurt, valt er als het ware een druppel in je emmer. Je verzamelt als het ware kleine ergernissen en teleurstellingen. Tot het moment dat je emmertje overloopt. Dan ontplof je ineens of wordt je heel verdrietig. Of in de situatie van deze klant, hij loopt boos weg.

 

Je vindt iets maar spreekt het niet uit, lost het niet op, maar het laat je ook niet los. Dit niets-zeggen-maar-wel-iets-vinden zorgt ervoor dat je telkens een druppel in de emmer laat vallen. Dit gebeurt volkomen onbewust, alleen komt er wel een moment dat de emmer vol raakt.

 

Genoeg is genoeg

Op een gegeven moment is genoeg ook genoeg. Er passen geen druppels meer in de emmer en je leegt die emmer. En hoe dan, want het gebeurt niet letterlijk fysiek. Als die emmer vol is leeg je die emmer in je hoofd en dan nemen je reflexen de regie over je gedrag over. Je schiet in een vecht, vlucht of bevries reactie of een combinatie van beide. Doorgaans ben je al lang aan het sparen. Je doet en laat veel voor anderen, waardoor het contact en de samenwerking in het begin vaak heel soepel lopen. Het lijkt dat je lekker bezig bent, maar in de tussentijd vult de emmer zich met druppels. Een onderhuids gevoel van ongemak wordt al maar groter.

 

Bij wie gebeurt dit nu regelmatig?

Drie types bij wie de emmer rustig vol druppelt zijn de ja-knikker, de redder en het masker.

 

Ja-knikker

Zegt altijd ja, geeft zijn grenzen niet aan en doet daardoor niet wat hij zelf belangrijk vindt.

 

Redder

Wordt uiteindelijk moe van het redden van anderen.

 

Masker

Laat zijn ware ik niet zien waardoor mensen op het masker gedrag reageren en niet op wat diegene nodig heeft.

 

Vragen om problemen

Als je emmertje dagelijks verder vol druppelt, is dat vragen om problemen. Het is natuurlijk prima als je af en toe iets door de vingers ziet. Dat is zelfs heel handig in relaties. Maar het moet geen opstapeling worden. Zorg dus dat je jezelf kent. Waar erger je je aan? Welk gedrag vind je eigenlijk niet oké? Wie gaat over jouw grenzen? Als je zorgt dat je het druppelen stopt en snel ingrijpt, voorkom je ellende. Want door eerlijk te blijven tegenover jezelf en anderen blijf je op een positieve route in verbinding met elkaar.

 

En deze jonge man? Hij is stap voor stap aan de slag gegaan met ervaren wat hij het liefst wilde zeggen. Met uitvinden wat voor hem belangrijk was en een weg vinden hoe hij dit in het gesprek kan meenemen. Met respect voor zichzelf en de ander. Dit vraagt tijd, maar geeft enorm veel vertrouwen en geluk terug.

 

 

NicoletteIk ben Nicolette Zwaard (1972). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspireren en tips geven, zodat je keuzes maakt en steeds meer je plek inneemt waar je tot je recht komt. Een plek waarin je aandacht hebt voor jezelf en verbinding met anderen.

Met veel plezier ben ik werkzaam in mijn praktijk in Apeldoorn en werk ik ook buiten in de natuur.

Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor Inspiratie Nieuwsbrief.

Of volg mij op LinkedinInstagram of Facebook.

Heb je vragen over dit artikel of vragen of interesse in mijn begeleiding? Stuur gerust een mail naar: info@zwaardcoaching.nl .

 

Call Now Button