fbpx

Onbewuste keuzes

‘Ik heb nooit echt gekozen, het is mij allemaal gebeurd. Ik heb het bedrijf van mijn ouders overgenomen, maar eigenlijk had ik mijn werkzame leven anders gezien’, vertelt ze mij tijdens de kennismaking. Ze kijkt er een beetje trots bij, snel gevolgd door iets verdrietigs. Ze komt sterk over. Van nature is ze goed in afstemmen, verbinding leggen, oplossen. Maar de richting van haar leven wordt bepaald door anderen. Eigen keuzes maakt ze zelden en dat begint te wringen. Haar leven voelt als een chaos. Het begint haar te veel te worden.

Is dat zo, dat je zelf niet gekozen hebt? De situatie waarin je je nu bevindt, heb je die niet gekozen? Wat was het moment dat je (misschien met gezonde weerstand) ‘ja’ hebt gezegd en toch betrokken geraakt bent? Misschien wilde je niet direct kiezen voor het overnemen van een bedrijf, maar wel voor het helpen in de situatie die zich aandiende, met als consequentie… dat je nu het bedrijf leidt.

Het kan je gebeuren dat je met iets geconfronteerd wordt privé of zakelijk, waar je zelf nooit op gestuurd zou hebben. Je kunt het niet veranderen en het onvermijdelijke lijkt op je af te komen. Het liefst zou je anders willen, maar je hebt geen invloed op het feit op zichzelf. Hoe ga je met voldongen feiten of veranderingen om? Welk gedrag kies je dan? Welke draai geef je eraan, zodat de nieuwe situatie ook voor jou leef- of werkbaar is?

Waar heb je wèl invloed op? Het is jouw keuze hoe je met veranderingen omgaat! Ga je het aan en maak je kenbaar wat de verandering met je doet? Onderzoek je je mogelijkheden samen? Kies je er voor om iets te laten, te verbreken, of iets nieuws te starten?

Of ga je het niet aan en kies je ervoor om te vermijden, te doen alsof het er niet is. Te doen alsof het je niet raakt.

Niet kiezen is de keuze bij de ander laten, de ander laten beslissen waar het naar toe gaat. Ook dan nog kies je. Jij kiest bv de slachtofferrol: ik kan er niets aan doen, het is mij overkomen. En je sleept je dagelijks voort, zonder energie, zonder plezier. Of je volgt de ander en gaat er alsnog het beste van maken. In de nieuwe situatie ervaar je misschien nog weer een nieuwe kans, waar je dan toch weer vastbesloten achter staat. Kiezen kost soms moeite en kan confronterend zijn. Vooral voor jezelf omdat je moed toont, je nek uitsteekt om je kwetsbare kant te laten zien. Maar jij houdt de regie over je eigen leven. Uiteindelijk levert je dit de meeste energie op, het meeste plezier. Jij hebt invloed op de wending in je eigen leven.

Jij hebt een keuze. Ga je het aan of ga je vermijden? Aan iedere keuze zitten consequenties.

Als je doorgaat als vandaag, hoe ziet het er dan over 1 jaar uit? En over 3 jaar?

#kiezen #persoonlijkleiderschap #groei #invloed

 

 

NicoletteIk ben Nicolette Zwaard (1972). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspireren en tips geven, zodat je keuzes maakt en steeds meer je plek inneemt waar je tot je recht komt. Een plek waarin je aandacht hebt voor jezelf en verbinding met anderen.

Met veel plezier ben ik werkzaam in mijn praktijk in Apeldoorn en werk ik ook buiten in de natuur.  Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor de Inspiratie Nieuwsbrief. Of volg mij op LinkedinInstagram of Facebook.

Heb je vragen over dit artikel of vragen of interesse in mijn begeleiding? Stuur gerust een mail naar: info@zwaardcoaching.nl .

Call Now Button