Onrust
Uit de neerwaartse spiraal die onrust heet
Je bent geconcentreerd aan het werk. Twee weken geleden was je nog met vakantie en tja dan is er altijd het een en ander in te halen. Maar daar maak je niet per se druk om. Jij regelt dit, zoals je dat altijd doet!
Tegelijkertijd voel je jouw onrust, die gejaagdheid. En je voelt dit al dagen. Na je vakantie was je best relaxt. Het horen van de nieuwsberichten, het volgen van social media, je dacht dat je er maar half aandacht aan had besteed. Maar de onrust kruipt langzaam binnen en blijft hangen. Alert reageer je op een blik van je collega, een situatie die je in de vergadering oppikt. Pijlsnel betrek je het op jezelf en je gaat in de verdediging of in de aanval en beschuldigt een ander. Even lost dit de onrust op. Maar thuis wordt het alleen maar groter als je nadenkt over je reactie.
Jezelf kwijt door onrust
Als we te ver van onszelf af komen te staan, is het heel makkelijk om alle onrust om ons heen binnen te laten komen. Je bent je eigen stevigheid volledig kwijt en je vertaalt wat er om je heen gebeurt automatisch naar jezelf toe. Die vertaling kan voorkomen vanuit overtuigingen uit het verleden en vanuit schrikbeelden over de toekomst. En daar kun je je hopeloos in vastdraaien.
Soms is er een ‘helpende’ andere die aan je zijde staat en je beelden bevestigt vanuit zijn of haar eigen ervaringen. Hierdoor krijg je in ieder geval tijdelijk de rust en bevestiging dat het niet aan jou ligt en dat het niet raar is dat je er zo over denkt. Totdat de onrust weer opduikt en het hele repertoire zich weer afspeelt. Dan weer is het vooral je eigen hoofd die maar doordraaft en je strenge of zielige gedachten oplegt. En zo kom je in de spiraal van vermijden, je onderwerpen of overcompenseren als automatisch afweersysteem.
Uit de neerwaartse spiraal
Veel meer helpend is het als je de tijd neemt om te vertragen en jezelf te bevragen (reflecteren) op wat er werkelijk gebeurt met jou. Wat je werkelijk voelt en wat voor jou de trigger is om in deze neerwaartse spiraal te komen. Onderzoeken en uitdagen van de aannames kunnen je een heel ander beeld geven wat er aan de hand is. Hiermee blijf je niet aan de oppervlakte van de gebeurtenis, maar ga je verdiepen op jouw (overlevings)patroon, met als doel uit te vinden waar je de verkeerde afslag hebt genomen zodat je jezelf kwijt raakte. Hoe bewuster je hiervan wordt, hoe makkelijker je weer terug kunt naar jouw stevige ondergrond. Krachtig jezelf met respect voor jou en de ander!
Meer weten over jouw overlevingsmechanismen? Neem contact op!
Herken je dit of wil je reageren?
Heb je hier vaker aan gewerkt en heb je het gevoel niet verder te komen? Stuur gerust een mail naar: info@zwaardcoaching.nl .
Ik ben Nicolette Zwaard (1972). Lifecoach en Stress & Burn-out coach
Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspireren en tips geven, zodat je keuzes maakt, je plek inneemt waar je tot je recht komt en zo rust kunt krijgen in je hoofd en lijf. Een plek waarbij je aandacht hebt voor jezelf en verbinding met anderen.
Met veel plezier ben ik werkzaam in mijn praktijk in Apeldoorn en werk ik ook buiten in de natuur. Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor de Inspiratie Nieuwsbrief. Of volg mij op Linkedin.