fbpx

Meer rust en ontspannen gevoel

Hoe krijg ik weer een relaxt gevoel?

 

Vraag:

Ik zou zo graag een relaxt gevoel hebben. Maar ik heb steeds zo’n onrust in mijn hoofd en kan maar moeilijk tot rust komen. Na mijn werk blijf ik ‘aan staan’. Wat kan ik hieraan doen?

 

Antwoord:

Als je je erg onrustig voelt in je hoofd en alert blijft en dat ken je (oorspronkelijk) niet van jezelf, dan is het belangrijk om momenten van rust te creëren. Heel bewust en regelmatig.

 

Veel mensen gaan van het een naar het ander. Op het werk van vergadering naar vergadering, onderweg naar huis eerst even boodschappen doen. Thuis aangekomen, koken, kinderen helpen met huiswerk en nog even sporten. Weer thuisgekomen misschien nog heel even zitten (starend naar de tv of scrollen door social media berichten) en dan naar bed want het is weer vroeg dag.

 

Als dit je ritme is dag in dag uit, dan sta je voortdurend ‘aan’.  Er is geen moment waarop je even het vuurtje wat zachter laat branden en op de herstelknop drukt. De slaap zou je herstelmoment moeten zijn in zo’n situatie, maar ook daar gaat je brein gewoon door en je slaapt mogelijk heel licht of wordt vroeg wakker.

 

Inspanning en ontspanning horen bij ons leven. Om fit en gezond te blijven is het belangrijk dat inspanning en ontspanning in balans zijn. Als we door een signaal geactiveerd worden – bv de wekker ’s ochtends – dan gaat ons sympathisch zenuwstelsel aan door diverse hormonen. Dit is ons gaspedaal, dat er voor zorgt dat de hartslag omhoog gaat, de bloeddruk omhoog gaat, de spieren zich aanspannen, alert zijn, een snellere ademhaling krijgen etc zodat we kunnen opstaan, in actie komen, naar het werk gaan enzovoort.

 

Daar tegenover staat het parasympathisch zenuwstelsel die het vanzelf weer overneemt als we tot rust komen. Het parasympathisch zenuwstelsel is de ‘acculader’. Als we tot rust komen dan hebben we een ontspannen gevoel, rustige ademhaling, een rustige hartslag, ontspannen spieren, optimale vertering. Ons lijf staat dan in de ‘herstelmodus’.

 

Je geeft aan dat je je onrustig voelt en steeds aan blijft staan. Dan is het hoog nodig om je dag te gaan bekijken en hier rustmomentjes op in te plannen. Rustmomentjes die tijdens je werk mogelijk zijn en rustmomenten thuis. Net zoals je je telefoon oplaadt als de batterij leeg raakt, zo is de zorg voor je eigen herstel dagelijks van belang. Laad je je telefoon niet op, dan werkt hij uiteindelijk niet meer. Als je jezelf langdurig uitput, geeft ook je lichaam signalen van een lage energievoorraad, zoals moeheid, alert, onrust, verwarring, slechte concentratie, verminderd geheugen, verhoogde hartslag, spierpijn, hoofdpijn etc.

 

Om enkele voorbeelden te geven van mogelijke rustmomenten op het werk en thuis:

Kleine rustmomenten op het werk

  • Ga zo mogelijk lopend of met de fiets naar het werk. Beweging is een belangrijke bron van ontspanning. Alle beetjes helpen om
  • Wissel je werk af met mindful werken. Las hiervoor bewust een ‘pauze’ in en doe wat je doet heel bewust: één ding tegelijk. Als je tijdens een overleg of het maken van een rapportages van alles te binnen schiet, dan is dat niet erg, maar schrijf het op en ga weer terug met je aandacht naar dat wat je nu aan het doen bent. Wees helemaal in dit moment en maak het af of spreek met jezelf af hoe lang je er mee bezig bent en houd je daaraan.
  • Sta na een uur geconcentreerd werken even op en loop even 5 minuten van je plek af bijvoorbeeld om even water in te schenken.
  • Wissel tijdens intensief computerschermwerk je blik af van focussen op het scherm en even in de verte staren.
  • Check tijdens het werk hoe je erbij zit. Neem ieder uur even 5 minuten om hier aandacht aan te besteden. Zijn je wenkbrauwen opgetrokken of ontspannen, heb je je kaken strak op elkaar of los, heb je je schouders opgetrokken of naar beneden, heb je je handen en armen aangespannen of los, zit je ontspannen tegen de rugleuning of op het puntje van stoel.
  • Zorg voor een goed agenda beheer: neem tussen twee afspraken even 10 minuten ruimte om van het een naar het ander te gaan, even los te komen van de verhalen, voordat je doorrent. Zorg dat je in je agenda ruimte houdt voor onverwachte zaken. Houd het realistisch wat je in je agenda zet, zodat je het ook kunt afvinken en tevreden de dag afrond.
  • Neem pauze juist als het druk is. Neem een half uur pauze en ga zo mogelijk even (alleen) naar buiten. Als je even alleen rondloopt is het namelijk niet nodig om de tijd weer te vullen met babbelen. Dit helpt om even op adem te komen. Zet tijdens het wandelen je voeten bewust neer en houd je aandacht bij je voeten. De energie kan dan weer dalen, van je hoofd naar de rest van je lichaam.

 

Kleine rustmomenten thuis

  • Neem de tijd om thuis te komen, voordat je met het volgende bezig gaat. Ga niet gelijk boodschappen doen, koken, sporten etc. maar neem even de tijd om elkaar te begroeten of even op de bank te zitten met een kop thee.
  • Mindful wandelen in de natuur, liever niet in de stad. Kleine wandelingen tellen ook. Je kunt al beginnen met een half uur tussen de middag en ’s avonds nog een half uur. Dus let op, zet geen podcast aan of muziek, maar zet bewust je stappen, en houd je aandacht bij jou. Of ga op een rustig tempo vormen tellen. Als je een boom ziet dan is dat 1. Als je een tegel ziet dan is dat 2. Als je een blad ziet, dan is dat 3. Doe dat 10 minuten en wandel nog rustig verder.
  • Beginnen met meditatie, start eens met 10 minuten per dag. En houd dat minimaal twee weken vol.
  • Ademhalingsoefeningen zijn een prima alternatief voor een meditatie. Let dagelijks 10 minuten op je ademhaling en volg het zoals het gaat. Je hoeft er niets aan te veranderen. Wees open en nieuwsgierig.
  • Zorg dat je ’s avonds niet dezelfde dingen doet als overdag. Ga bewust iets heel anders doen. Als je overdag veel zit en denkt, ga ’s avonds rustig bewegen of een creatieve hobby uitoefenen. Als je overdag veel computerwerk doet, ga dan ’s avonds niet gamen, TV hangen etc. . Te veel schermtijd zorgt voor een hoge activatie van je systeem. Fanatiek sporten vlak voordat je naar bed gaat is niet aan te raden, dit zorgt voor een onrustige of lichte slaap. Kies bijvoorbeeld voor yoga.
  • Ga in bad of kies voor een massage.

 

Kies uit de rustmomenten voor het werk 2 vormen die je de komende twee weken gaat uitvoeren en doe dit consequent. Doe dit ook voor de rustvormen voor thuis. Als je merkt dat dit goed gaat, kijk of er ruimte is om nog een tip voor een rustmoment in te passen.

 

Ga hier heel bewust mee oefenen en ervaar welke invloed dit heeft op je energie en je slaap. Je slaap is namelijk je belangrijkste bron van herstel.

 

Merk je dat je het lastig vindt om je patroon aan te passen. Of je hebt het idee dat dit allemaal niet werkt. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek zodat we kunnen kijken wat jou helpt om weer de rust te kunnen pakken.

 

 

 

Herken je dit of wil je reageren? Heb je hier vaker aan gewerkt en heb je het gevoel niet verder te komen? Stuur gerust een mail naar: info@zwaardcoaching.nl .

Nicolette

 

Ik ben Nicolette Zwaard (1972). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspireren en tips geven, zodat je keuzes maakt,  je plek inneemt waar je tot je recht komt en zo rust kunt krijgen in je hoofd en lijf. Een plek waarbij je aandacht hebt voor jezelf en verbinding met anderen.

Met veel plezier ben ik werkzaam in mijn praktijk in Apeldoorn en werk ik ook buiten in de natuur.  Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor de Inspiratie Nieuwsbrief. Of volg mij op Linkedin.

 

Call Now Button