fbpx

Signalen van stress

signalen van stressHeb jij wel eens stress? Beantwoord je deze vraag met volmondig ‘ja’? Dan is het goed om eens stil te staan bij hoe je dat merkt.

Omdat we van nature geneigd zijn om pijn te vermijden, zal er altijd een goede verklaring zijn waarom iets gebeurt. Het is soms een kunst om signalen te herkennen. Herken je bijvoorbeeld de volgende signalen?

 • Ik voel me geregeld gespannen
 • Ik ben geïrriteerd
 • Ik heb last van migraine
 • Ik heb buikpijn of ben misselijk
 • Ik voel momenten van angst of paniek
 • Ik slaap niet zo goed

Misschien ervaar je dit helemaal niet. Maar er zijn ook sluipende signalen die stress met zich meebrengt. Hierbij kun je denken aan:

 • Ik voel niets meer
 • Ik blijf maar doorwerken
 • Mijn partner of kinderen merken dat ik afwezig ben
 • Ik heb weinig aandacht voor mensen om mij heen.
 • Ik loop weg van situaties die om een oplossing vragen
 • Ik kan niet meer genieten / ik heb nergens meer plezier in
 • Ik heb zo’n last van mijn onderrug

Deze voorbeelden zullen niet zo snel genoemd worden. Eerder hoor je dan op de vraag heb jij wel eens stress? ‘Nee, ik heb niet zo veel stress.’ Of ‘Daar merk ik niet zo veel van.’

Het zijn echter wel de signalen die de mensen om je heen ervaren van het effect van stress op jou.

 

Gevolgen

Wat ik van mijn klanten terug hoor, is dat ze deze signalen wel herkennen bij zichzelf of in hun omgeving. Toch realiseert een werkgever zich nog niet altijd wat de gevolgen zijn. Want afgezien van uitval (met bijbehorende kosten gedurende een groot aantal maanden) op de korte of langere termijn zijn er ook al eerder gevolgen.

 

Wat kun je nog meer merken aan gedrag? Bijvoorbeeld veel uitstel, lang over iets doen waardoor de deadline niet gehaald wordt, niet tot een besluit komen, niet kiezen, veel afstemmen of overleggen, de bal bij een ander leggen, naar een ander wijzen. Allemaal vormen van improductiviteit waar de organisatie als geheel last van heeft.

Ook komen we regelmatig demotivatie tegen, het gevoel geen grip op de zaak te hebben, het idee dat het allemaal niet uitmaakt wat je doet binnen het werk. Hierdoor wordt ook de betrokkenheid van de medewerker minder.

 

Niet iets om langdurig te negeren zou ik zeggen. Ga de signalen en de gevolgen niet langer uit de weg. Pappen en nathouden zijn niet de oplossing. Wachten tot het overdrijft ook niet. Echt aan de slag betekent ontwarren waar het over gaat. Ben je iemand of ken je iemand die de signalen van stress vertoont? Ervaar je de gevolgen in de vorm van improductief gedrag binnen de organisatie?

Plan nu een back-up gesprek en we gaan snel de diepte in.

 

NicoletteIk ben Nicolette Zwaard (1972). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspireren en tips geven, zodat je meer en meer je plek inneemt en tot je recht komt. Een plek waarin je aandacht hebt voor jezelf en verbinding met anderen.

Met veel plezier ben ik werkzaam in mijn praktijk in Apeldoorn waar ik Lifecoaching en Management coaching bied.

Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor Inspiratie Nieuwsbrief. Of volg mij op Linkedin, Instagram of Facebook.

Heb je vragen over dit artikel of vragen of interesse in mijn begeleiding? Stuur gerust een mail naar: info@zwaardcoaching.nl of gebruik het contactformulier.

 

Call Now Button