fbpx

Vol hoofd!? Hoe kom je er vanaf?

Ik had alles voor iedereen gedaan en gelaten. En lange tijd werd dat gewaardeerd. Maar toen er grote wijzigingen kwamen voor mij zowel zakelijk als privé voelde ik mij leeg en verloren. Ik was goed geworden in het oppikken van signalen van anderen. Maar mijn eigen signalen zoals hoofdpijn, ongemakkelijk gevoel, een hoofd vol met gedachten die steeds terugkeerden, waren een stoorzender. Ik moest van alles van mezelf om weer helderheid te krijgen in de situatie. Maar dat ik blijkbaar ook te ver gegaan was voor mezelf en de situatie niet meer paste vond ik heel lastig om in te zien.

Met mijn vader als mijn grote voorbeeld, groeide ik op in een verstandelijke omgeving. Voor mij was dat duidelijk en veilig. Nadenken, oplossen en doorzetten waren op den duur mijn gewoontes. Afleiding door gevoel was vooral ongemakkelijk en verwarrend. Kon ik daar op vertrouwen? Verstandelijk kon ik heel goed beslissen. Maar dan kon ik ook al ver over mijn grenzen heen zijn.

Ineens kwam ik voor de vraag te staan ‘Wat WIL ik eigenlijk?’ ‘Wat wil IK?’

 

Opgroeien in een verstandelijke omgeving

Mensen komen regelmatig in mijn coachpraktijk vanwege een vol hoofd. Ze weten het niet meer, lijken niet meer te weten wat ze willen en niet te kunnen kiezen. Het is echter goed om te weten waarom iemand zo moeilijk kan beslissen. In zo’n situatie zijn namelijk vaak verborgen motieven in het spel: onbewuste argumenten waar de coachee geen weet van heeft. Bij iemand die graag beslist op basis van verstandelijke overwegingen, krijgen emoties bijvoorbeeld vaak te weinig ruimte. Terwijl de vraag of iemand er buikpijn of juist energie van krijgt net zo relevant is. Zo had ik eens een vrouw in mijn praktijk die een verantwoordelijke baan had gekregen bij een prestigieus kantoor op de Amsterdamse Zuidas. Haar hele familie was enthousiast, haar vrienden jaloers: wat een kans! Zelf worstelde ze iedere dag met de opgave die haar daar voorgelegd werd en de cultuur van de organisatie. Eigenlijk wilde ze helemaal niet meer. Maar ja, verstandelijk leek het besluit zo duidelijk: dit moest ze toch gewoon doen? Dit gaf kansen voor de toekomst. Want ze had besloten zich niet langer ‘klein’ te willen houden. Voor veel mensen is het een taboe om het gevoel óók te laten spreken.

Zelfvertrouwen speelt eveneens een belangrijke rol in een besliscrisis. Durft een coachee überhaupt wel besluiten te nemen? Het lukt niet iedereen om op zijn eigen kompas te varen. Heel wat mensen hebben niet het gevoel dat ze zelf mogen kiezen. Bang om het verkeerde te kiezen of tegen gesproken te worden, luisteren ze te veel naar anderen, durven niet te doen wat ze zelf willen. En ook perfectionisme kan coachees lam leggen.

 

Kiezen wat belangrijk is voor je

Ik hoor wel eens dat mensen ‘voor zichzelf kiezen’ egoïstisch vinden.

Toch is er een wezenlijk verschil tussen alleen voor jezelf kiezen zonder rekening met een ander te houden. En daarmee bedoel ik alleen de dingen doen die jij leuk vindt, jij belangrijk vindt en jou goed uitkomen, zonder rekening met de ander te houden of af te stemmen. Dat heeft met egoïsme te maken.

Waar ik hier op doel, is niet alleen rekening houden met jezelf én niet alleen rekening houden met de ander. Regelmatig hoor ik dit laatste bij coachees terug, zonder dat ze er heel bewust van zijn. Ze zijn zich soms wel bewust van hun grenzen maar komen er soms achter dat ze toch te vaak ja hebben gezegd en daarmee allerlei verwachtingen over erkenning en waardering door de ander hebben opgebouwd.

 

Beter voor jezelf zorgen

Je beseft pas achteraf dat je over je grenzen bent gegaan of dat je ergens een rotgevoel over hebt. Dit is het moment dat je ervoor kunt kiezen om weer voor jezelf te gaan zorgen, zonder de ander hiermee lastig te vallen en de schuld te geven van jouw nare gevoel. Zonder het gesprek aan te hoeven gaan en je frustraties bij de ander over de schutting te kiepen. Door weer voor jezelf te zorgen.

Ga na wat belangrijk voor je is bijvoorbeeld tijdens een werkdag of in een week. Voor mij is het bijvoorbeeld heel belangrijk om voldoende te blijven bewegen. Als mijn sportmoment of wandelmoment in het gedrang komt omdat ik te veel meega in wat anderen willen, word ik chagrijnig. Stel voor jezelf een lijstje op met wat voor jou belangrijk is. Dit zijn dingen waar niet (of nauwelijks) aan getornd mag worden, zodat je ruimte hebt om je op te laden. Dit zijn de voorwaarden waaraan moet worden voldaan omdat je dan het beste functioneert.

 

Herken je bovenstaande dilemma’s over niet durven kiezen, te veel doen wat anderen willen of geen aandacht voor je eigen gevoel en alleen het verstandelijke laten meewegen in je besluit?

Ben je hier al eens mee aan de slag geweest, maar heb je het gevoel dat je toch niet echt verder komt? Merk je dat je daar nu steeds vaker spanning door ondervindt?

Maak dan een gebruik van de gratis EYE-Opener sessie en stel de vragen die je bezighouden in een sessie van een half uur. Gegarandeerd ontvang je direct een aantal bruikbare tips die je op weg helpen.

 

 

 

NicoletteIk ben Nicolette Zwaard (1972). Door het schrijven van artikelen wil ik jou inspireren en tips geven, zodat je keuzes maakt,  je plek inneemt waar je tot je recht komt en zo rust kunt krijgen in je hoofd en lijf. Een plek waarin je aandacht hebt voor jezelf en verbinding met anderen.

Met veel plezier ben ik werkzaam in mijn praktijk in Apeldoorn en werk ik ook buiten in de natuur.  Wil je geen enkel artikel missen? Schrijf je dan in voor de Inspiratie Nieuwsbrief. Of volg mij op LinkedinInstagram of Facebook.

Heb je vragen over dit artikel of vragen of interesse in mijn begeleiding? Stuur gerust een mail naar: info@zwaardcoaching.nl .

Call Now Button