fbpx

Waarheid

Wat is waar? Sommige situatie, dingen, beweringen zijn onomstotelijk op waarheid vast te stellen, doordat we daar als gemeenschap definities voor opgesteld hebben. Bijvoorbeeld: Iets is op natuurkundig gebied onderzocht en gedefinieerd. Ook kan er waarheid ontstaan vanuit juridisch of economisch perspectief. Op sociaal gebied worden waarheden al wat wankeler. Op persoonlijk gebied al helemaal. Sta je open voor de argumenten vanuit het perspectief wat geboden wordt of voor de sfeer van de groep waar binnen je je bevindt en past het binnen je zelfbeeld dan is iets waar voor ons.

 

Wat voor jou waar is, hoeft dat voor mij niet te zijn. We kunnen zelfs twisten over de kleur van een shirt. Is het zwart of heel donkerblauw. Is een muur grijs of toch meer taupekleurig. Heb je dit gesprek met iemand die kleurenblind is, dan is het definiëren van de juiste kleur nog complexer.

 

Wat voor ieder voor zich ‘waar’ is, hangt samen met de omgeving waarin je bent opgegroeid, de omgeving waarin je je verder hebt ontwikkeld en daarmee de overtuigingen die je bewust en onbewust dagelijks in de praktijk brengt. Iedere overtuiging wordt keer op keer gevoed met ervaringen. En zo is wat jij vindt, ook waar voor jou.

 

Communicatiepatronen

Even persoonlijk als wat voor ons waar is, is de manier waarop we dit kenbaar maken.

Luidruchtig en met veel woorden. Bescheiden en goed beargumenteerd. Schouderophalend en zwijgend. Duidelijk en open voor een gesprek. Het kan allemaal. Voor iedere situatie hebben we een reactiepatroon passend bij onze waarheid. Passend bij hoe we ons voelen in die situatie en passend bij ons zelfbeeld. Hoe we ons voelen in een situatie heeft niet altijd met de situatie zelf te maken, maar wordt door ons brein gespiegeld aan ervaringen uit het verleden. Deze snelkoppeling naar het verleden is makkelijk zodat je iets snel kunt inschatten. Is er gevaar of niet. Dat tasten we als eerste af. Is er inderdaad een signaal voor jou dat je je aangevallen voelt, in het nauw gedreven, niet de ruimte krijgt die jij op dat moment wilt hebben. Paf, reactie.

 

Had je dezelfde situatie tegengekomen maar met een ander gezelschap, gevoel van minder tijdsdruk, andere omgevingsomstandigheden, of bijvoorbeeld zonder de eerdere aanvaring van die ochtend, dan zou je reactie zo maar heel anders geweest kunnen zijn. We hebben allemaal onze automatische reactie als het er op aankomt. Of je nu meer extravert of introvert bent, handig met woorden en in sociale interacties of niet. Dat wat waar is, is nog altijd heel persoonlijk.

 

Wel kun je de ander meenemen in jouw gedachtegang en daarmee beïnvloeden. Daarmee maak je de ander meer deelgenoot van jouw overtuigingen palet. Als iemand zich daar in kan vinden, open staat om zijn eigen overtuigingen palet aan te vullen, dan kan er overeenstemming komen.

 

Zelfacceptatie

Daar waar één van beide of allebei de deur dicht heeft gedaan en geen ruimte meer biedt aan de uitwisseling van perspectieven, dan sta je tegenover elkaar. Dat ligt niet alleen aan de een of de ander. Helaas waar twee kijven hebben twee schuld. Met inmenging van een onpartijdige derde is het mogelijk om de situatie nog eens te bekijken. Open en nieuwsgierig. Ook al is het soms best lastig om toe te geven dat je ergens fout in zat. Of verkeerd hebt gereageerd ook al is de strekking van je boodschap nog steeds even waar voor jou.

 

Dit heeft te maken met assertief helder maken wat je behoefte en je vraag is. Met respect voor jezelf en de ander. Hoe beter je bewust bent van je zelf en wat jij nodig hebt om goed te functioneren. Hoe beter je kunt accepteren wie jij bent met al jou plussen en minnen, hoe makkelijker het wordt in een gesprek duidelijk te maken hoe iets voor je is. Kwetsbaar en zonder extra lading, zonder oordeel. De ander hoeft daar niets mee te doen, maar als je het wel samen kunt afstemmen dan is dat een groot voordeel. Verwacht je dat de ander wel direct in de houding schiet, dan stel je de ander verantwoordelijk voor het vervullen van jouw behoeften. Dat maakt dat er nog wel eens telleurstelling voelbaar is in gesprekken, in relaties, overal waar mensen samen leven en werken. Hoewel het voor sommigen een grote stap is om te erkennen, ligt de basis hiervan in het niet accepteren van zichzelf.

 

Zelfbewustzijn en zelfacceptatie zijn de moeite waard om aan te werken. Dat is mijn overtuiging. Met als verwacht resultaat, lekkerder in je vel, betere energie en meer humor, betere relatie met jezelf en anderen.

Call Now Button