fbpx

Wat belangrijk is aan ruimte

Ruimte wordt door iedereen verschillend beleefd. Het is prettig om te krijgen, maar even prettig en nodig om de ander te bieden.

Het gaat hier om twee kanten van ruimte: Fysiek en Emotioneel.

 

-1- Fysiek

Hoe woon ik, in welke ruimte werk ik? Hoeveel leefruimte heb ik nodig, wat heb jij nodig? Welke fysieke ruimte respecteer ik, omdat je het mij vraagt. Bijvoorbeeld als ik in het winkelcentrum ben.

 

-2- Emotioneel

Hoe laat ik mij zie? In hoeverre kan ik mezelf uiten (sta ik mijzelf toe om… ;  heeft de ander aandacht en ruimte voor mijn uiting.)? In hoeverre kan ik voor mezelf opkomen? Waar en wanneer durf ik anders te zijn omdat dat bij mij past? Door wie of wat laat ik mij terughouden? In hoeverre durf ik het gesprek hierover aan te gaan, zodat het niet blijft bij ‘uitstorten’, maar ‘uitwisselen’ en jezelf en de ander begrijpen het doel wordt.

 

De tweede gaat over een heel andere ruimte, die niet in omvang aan te duiden is. Maar als het er onvoldoende is, ervaren we een beklemming, een ingehouden gevoel, opstapeling van emoties.

Vaak gaat de ruimte die we nodig hebben, over deze laatste. Aandacht besteden aan onze emotionele behoeften, vraagt ons om ons kwetsbaar op te stellen. En daar lopen we nog wel eens tegen een blokkade aan. Kwetsbaar opstellen, voelt spannend. Op dat moment leggen we ons pantser af en zijn even niet leuk, stoer, vriendelijk, oplossingsgericht, voorkomend. We geven aan waar onze zorg zit, waar we aan twijfelen, wat we nodig hebben, wat ons dwars zit, wat we hadden gehoopt of verwacht.

 

Misschien vragen we zelfs om hulp!

 

Het risico van kwetsbaar aangeven waar je mee zit, is dat de ander zich aangesproken voelt. We voelen ons bang dat er dan mogelijk iets gebeurt waar we geen controle over hebben. Daarom is het ook van belang om niet te wachten tot je overloopt. Daarom is het belangrijk dat het geen tirade wordt waarin je de ander eens flink op zijn nummer zet. Of een klaagzang zonder met verantwoordelijkheid naar je eigen inbreng te kijken.

Sta je zelf en de ander toe om – in het moment – te delen wat hem of haar bezighoudt. Dat wat steeds terugkomt, waar je niet uitkomt, of niet kunt begrijpen.

 

Wat belangrijk is aan ruimte: we hebben het allemaal nodig. Maar niet eens altijd in de fysieke vorm; emotionele tegenhanger is even belangrijk.

Als dat wat je dwars zit besproken mag worden, dan klaart er al veel op. Benoemen is één, ervaren dat er geen veroordeling volgt, is evenzo belangrijk. Dan is er weer ruimte voor verbinding met elkaar. Een veilige, vertrouwde verbinding met elkaar. Dat kan zelfs opleveren dat je minder fysieke ruimte nodig hebt, omdat je de ander veel dichter kunt toelaten.

 

Call Now Button