fbpx

Wat niemand je vertelt over Loslaten

Veranderingen zijn overal. De omgeving verandert waardoor werk anders aangepakt moet worden zodat de organisatie succesvol blijft. Wensen binnen de organisatie veranderen, waardoor er andere dingen van je gevraagd worden binnen je functie. Klanten krijgen andere wensen, enzovoort. Iedere verandering, gewenst of ongewenst vraagt iets van je. Een andere kijk of aanpak. Een andere manier van communiceren en afstemmen. Het vraagt flexibiliteit, aandacht en misschien verdere training of opleiding. Dit is alleen nog maar wat er nodig is aan de ‘oppervlakte’, dat wat we bewust en gedragsmatig kunnen beïnvloeden. Niet per se makkelijk, maar er gebeurt meer.

 

Iedere verandering vraagt je ook iets los te laten. Daar staan we vaak niet bij stil. Als de verandering zo maar van de ene op de andere dag ingezet kon worden, zou dat mooi zijn. Maar dan ga je voorbij aan het proces van loslaten van oude gewoonten. Loslaten levert iets op, maar kost ook iets. Dit verlies, geeft altijd een ‘pijn’. Dit (onbewuste) ongemak en de gewoonte ‘dat doen we altijd zo’, maakt dat we uiteindelijk niet loslaten. En zo belandt je in de veel voorkomende situatie, dat je wel weet dat er iets moet gebeuren. Misschien zet je ook de eerste stap gericht op je nieuwe voornemen. Tegelijkertijd volhard je in oude gewoontes en overtuigingen, waardoor de feitelijke verandering niet van de grond komt.

 

Het beste recept voor loslaten is dan ook: sta bewust stil bij het ongemak terwijl je focust op de gewenste verandering. Want de verandering gaat er komen. Wat is dan de prijs van het loslaten? Wat gebeurt er dan met jou? Welke overtuigingen liggen onder wat je doet? Bewust stilstaan bij wat er allemaal bij hoort, maakt loslaten uiteindelijk makkelijker. In tegenstelling tot dicht redeneren met woorden als: ‘maar het levert ook veel op’ of ‘na regen komt zonneschijn’. Dit helpt juist niet. Deze goed bedoelde duwtjes vragen je te negeren wat er echt is. Waardoor je je niet beseft, waar je je inwendig onbewust tegen verzet.

Stap uit de cirkel en pak het ongemak aan. Meer weten over veranderen en loslaten?

Call Now Button